Açık ameliyatlardan robotik cerrahiye doğru

Robotik cerrahi sisteminin gelecekte cerrahi ameliyatların robotiğe yakın ya da en azından kapalı tarzda yapılacağını gösterdiğini belirten uzmanlar, bundan sonraki hedefin bu yöntemin hekimlere yaygınlaştırılmasını sağlamak olduğunu belirtiyor.

Ataşehir Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirilen “1. Ulusal Robotik Cerrahi Kongresi”ndeki gelişmeleri paylaşmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Robotik Cerrahi Derneği Başkanı ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye’de beş yıldır yapılan robotik cerrahi uygulamasının, 2007 yılında ilk kez devlet hastanesi olarak Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başladığını söyledi.

Türkiye’de bugün 12 robotik sistem olduğunu belirten Gümüş, bunlardan ikisinin kamu hastanesi olarak İstanbul’da, birinin Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde diğerinin de Gazi Üniversitesinde olduğunu, geri kalanlarının da çeşitli özel hastanelerde bulunduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Eyüp Gümüş, robotik cerrahiye, son yıllardaki trend olan laparoskopik cerrahi denilen kapalı cerrahinin bir üst versiyonu denilebileceğini, biraz daha teknoloji ağırlıklı ve yine kapalı bir cerrahi sistem olduğunu aktardı.

Robotik cerrahi ile daha çok üroloji, genel cerrahi, jinekoloji ve kulak burun boğaz ameliyatları yapılabildiği bilgisini veren Gümüş, bunun dışında yöntemin, kalp damar cerrahisinde, toraks cerrahisinde giderek gelişme gösterdiğini anlattı.

Gümüş, bu yöntemin kişilerde daha az kanama, daha az ağrı, hastanın erken ayağa kalkması gibi faydalarının bulunduğunu kaydederek, bunun yanında doktorlar için de ameliyat bölgesine yakın çalışma, üç boyutlu görme, organı 20 kata kadar büyütebilme, sinir koruyucu veya tümör cerrahisinde daha hassas, etraf dokulara zarar vermeksizin ameliyat yapma avantajı sağladığını söyledi.

Bunun dışında, robotik cerrahi yönteminin, cerrahın oturarak daha konforlu çalışmasına olanak verdiğini belirten Gümüş, “Bu sistem, gelecekte artık cerrahi ameliyatların bence tamamen robotiğe yakın, en azından kapalı tarzda yapılacağını gösteriyor. Gelecekte bu sistemler gelişecek. Cerraha ve hastaya daha emniyetli prosedürler geliştirilecektir” dedi.

Bugün Türkiye’de bu sistemle 1500’ün üzerinde ameliyat yapıldığını ve ilk kez de böyle bir kongre gerçekleştirildiğini dile getiren Gümüş, “Ülkemizde yapılan bu işlerin uluslararası düzeyde de benzer paralellik göstermesi, en azından dünyadaki gidişata uygun olarak Türkiye’de de bu işlerin yapıldığının göstergesi oldu bu kongre. Bundan sonraki hedef, bu yöntemin hekimlere yaygınlaştırılmasını sağlamak. Çünkü buna ulaşmak zordu. Kursa gitmeniz gerekiyor. Kurslar uluslararası belli merkezlerde yapılıyor. Amacımız, Türkiye’de buna benzer bir yer oluşturmak ve Türkiye’de de isteyen meslektaşlarımıza bu olanakları sunmaya çalışmak olacak” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Gümüş, robotik cerrahi sisteminin 2 milyon 250 bin dolara mal olduğunu, her bir ameliyatın 7 bin TL’ye yapıldığını belirterek, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bugüne kadar 500’e yakın robotik cerrahi teknolojisi ile ameliyat yaptıklarını ifade etti.

Robotik cerrahi sisteminin çocuk cerrahisinde kullanılmasına yönelik çalışmalar kapsamında kongreye 12 çocuk cerrahı katıldığını, bu konuda Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak da Zeynep Kamil Hastanesi ve Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ortak bir çalışma yapacaklarını, ellerindeki cihazları bu merkezlere açarak kullanmaları için yetki vereceklerini kaydetti.

Kongrede, 7 canlı ameliyat gerçekleştirildiğini ve bu vakalar üzerinden tartışmalar yapıldığını belirten Doç. Dr. Eyüp Gümüş, kongrede yarın çekiliş yapılarak seçilen uzman ve asistan 10 cerraha, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde eğitim robotu ile hayvanlar üzerinde ameliyat yapılarak eğitim vereceklerini ekledi.

ABD Cleveland Hastanesinde endokrin ve karaciğer cerrahisinde robotik cerrahi ile ameliyat yapan Prof. Dr. Eren Berber de robotik teknolojinin kapalı ameliyatların daha iyi, daha etkin yapılabilmesi ve kapalı yapılamayan ameliyatların kapalı yapılabilmesine imkan vermesi açısından çok büyük bir teknolojik gelişme olduğunu söyledi.

Dünyada robotik cerrahi girişimlerin yeni yeni başladığını belirten Berber, kongre sayesinde Türkiye’de de bu sistemin dünya ile aynı hızla ilerlediğini gördüklerini aktardı.

Eren Berber, yakında Türkiye’nin bu konuda dünyada örnek bir ülke olabileceğini vurgulayarak, “Robotik cerrahideki amaç, hasta tedavisi ve bakımında hastaya çeşitli faydalar sağlayabilmek. Sonuçta bu teknolojilerden hasta fayda görecektir” diye konuştu.

Norveç The Norwegian Radium Hastanesinden robotla jinekolojik ameliyatlar gerçekleştiren Prof. Dr. Bilal Sert ise 5 yıl gibi bir sürede Türkiye’de bu sistemin çok geliştiğini ifade ederek, “Eğer Türk hekimlerine olanak verilirse dünyanın neresinde olursanız olun Amerika, Norveç, İsveç her yerde disiplinli güzel bir çalışma ile dünya tıbbına katkıda bulunabilirler” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek