Ağrıya pilli son

Nedenini bilmediğiniz ağrılardan mı şikayetçisiniz? Önce bir uzmana görünün, sonra pillisi de dahil tedavilerle ağrılarınızdan kurtulun. Türkiye’de insanların yüzde 90’ı çeşitli ağrı sorunlarıyla karşı karşıya ve büyük çoğunluğu çareyi nerede arayacağını bilemiyor.

Hemen hemen her beş kişiden dördünün sırt veya bel ağrısı çektiği Türkiye’de, neredeyse on kişiden birinde de bu dayanılmaz ağrılar kronikleşmiş halde. Çapa Tıp Fakültesi Algoloji (Ağrı Bilimi) Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, ağrı tedavilerindeki son gelişmeleri anlattı.

Omurilik pili

Geçmişte ağrı sadece çeşitli hastalıkların bir bulgusu olarak kabul edilirken, bugün başlıbaşına bir hastalık olarak görülüyor. Buradan yola çıkan bilim adamları, vücutta ağrı mekanizması ve tedavisi konusunda önemli yeniliklere imza attı.

Vücut, ağrıyı kendi kendine dindirmek için morfine benzeyen ‘endorfin’ adı verilen maddeler salgılıyor. Vücuda yerleştirilen ‘omurilik pilleri’ ile, bu maddelerin salgılanması artırılıyor. Oldukça pahalı bu yöntem, diğer tedavi yöntemleri yeterli olmadığı takdirde tercih ediliyor. Defalarca bel fıtığı ameliyatı olanlarda, omurilik iltihaplarında, omurilik yaralanmalarında ve benzeri sinir yaralanmalarında omurilik pili kullanılıyor. Genel veya lokal anestezi altında vücuda takılan ve fiyatı 10 bin doları (2 milyar 160 milyon lra) bulan pil, doğrudan omurilikteki sinir liflerini uyararak, ağrının beyne ulaşmasını engelliyor. Omurilik pili uygulaması, 1998 yılından beri SSK kapsamında.

Morfin pompası

Ağrı tedavisinde diğer bir yenilik de, morfinin alışkanlık meydana getirmeden verilmesini sağlayan morfin pompaları. zellikle kanserli hastalarda ve ilaçların ağrıları dindirmeye yetmediği durumlarda kullanılabilen pompalar, morfinin ağızdan verilen dozunun yüze biri miktarını içeriyor. Böylece morfin alışkanlığı yaratılmadan tedavi yıllarca uygulanabiliyor. Genel veya lokal anestezi ile vücuda yerleştirilebilen morfin pomplarının fiyatı 500 doları (108 milyon lira) buluyor. Morfin pompa tedavisi ülkemizde şu an Emekli Sandığı ve SSK güvencesi altına alınmış durumda.

Kataterle ilaç

Bel ağrılarına son zamanlarda geliştirilen diğer bir yöntem, vücuda yerleştirilen bir kataterle ilaç tedavisi uygulanması. atak istirahati veya fizik tedaviye cevap vermeyen hastalarda, eğer cerrahi girişim gerekmiyorsa, o bölgeye röntgen altında doğrudan katater yerleştiriliyor. Buradan çeşitli ağrı kesici ilaçlar verilerek, ağrılı bölgenin tedavisi sağlanıyor.

Hemen hemen her beş kişiden dördünün sırt veya bel ağrısı çektiği Türkiye’de, neredeyse on kişiden birinde de bu dayanılmaz ağrılar kronikleşmiş halde. Çapa Tıp Fakültesi Algoloji (Ağrı Bilimi) Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, ağrı tedavilerindeki son gelişmeleri anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek