AIDS’den nasıl korunmalı?

AIDS’in nedeni olan HIV virüsünün bulaşma yolları arasında cinsel ilişki en üst sırada yer alırken, bunun bir numaralı nedeni aslında diğer bulaşma yollarının cinsel ilişkiye göre çok daha az karşılaşılan olgular olmasıdır. Peki, çağın vebası HIV’den korunmak için neler yapmalı, nelere dikkat etmelidir?

HIV kanda, cinsel organ salgılarında (erkekte semen, kadında vaginal salgılarda) bulunur. Bu nedenle HIV üç ana yolla bulaşır.

1. Cinsel ilişkiyle

Genellikle pek çok insan HIV’i, bu virüsü kanında taşıyan başka bir insan ile cinsel ilişki kurduğu sırada alır.

2. Kan yoluyla

HIV, bu virüsü içeren kan ve kan ürünlerinin kontrol edilmeden bir başkasına nakli ile yani, hasta ve taşıyıcıya uygulanan
– Cerrahi aletler,
– Akupunktur iğneleri,
– Makas, pens, jilet,
– Dövme aletleri,
– Diş hekimliği aletleri,
– Manikür, pedikür gibi aletlerin dezenfekte edilmeden başkalarının kullanması ile geçebilir.

3. Anneden bebeğe

HIV HIV pozitif anneler bu virüsü bebeklerine bulaştırabilirler. Bebeklere HIV, gebelik sırasında, doğum sırasında ya da emzirme ile bulaşabilir.

Unutmayın; HIV vücudunuza girerse, siz de bulaştırıcı olursunuz. Bu durumda siz de diğer insanlara AIDS virüsünü bulaştırabilirsiniz.

HIV’den nasıl korunulur?

Özel Şafak Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Aziz Hacıbektaşoğlu, AIDS’ten korunmak için şu önerilerde bulundu:

– Evlenene kadar cinsel birleşme yerine okşamak, öpüşmek, mastürbasyon gibi ilişki biçimlerini tercih edin. Evlendikten sonra eşinize sadık kalın.

– Kanında HIV taşımayan cinsel yönden aktif iki kişi, karşılıklı sadakate dayalı bir ilişki kurmalıdır.

– Bu şartların dışında bütün cinsel ilişkileriniz için prezervatif (kondom) kullanın.

– HIV pozitif bütün kadınlar, bu virüsü hamilelikte, doğum sırasında veya emzirme ile bebeklerine bulaştırabilirler. Bu nedenle kanında HIV taşıyan kadınlar hamile kalmadan önce mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Hamilelik, kondom ya da diğer aile planlaması yöntemleriyle önlenebilir.

– Gereksiz kan nakillerinin önlenmesi gerekir. Sıtma ve kancalı kurt gibi insanlarda süratle anemi (kansızlık) gelişmesine yol açabilecek hastalıkların tedavisi, kan transfüzyonu gereksinimi doğmadan önce yapılmalıdır.

– Zorunlu kan transfüzyonu gereken durumlarda, verilecek kanda HIV testi mutlaka yapılmalıdır.
– İğne, bistüri, şırınga gibi cildinizde, delici ya da kesici etki oluşturacak bir müdahalede bulunulacaksa, bu malzemelerin kesinlikle steril ya da tek kullanımlık olması gerektiğini unutmayın.

– Jilet ve usturanızı kimse ile ortak kullanmayın. Çünkü küçük cilt kesileri sonucu bu aletler, virüslü kan ile temas etmiş olabilir.

– Vücuttaki kesik ve yaralar, su geçirmez flasterlerle kapatılmalı, yoksa temiz bir bez kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek