Aile içi şiddet

Aile içi şiddet

Aile içi şiddet, huzurlu bir aile ortamının önündeki en büyük engellerden olduğu gibi çocukların uzun yıllar unutamayacakları kötü anılara da neden olabiliyor.

Aile içi şiddet nedir?

Uzmanlar, şizofreni, paranoid bozukluk, antisosyal veya narsistik kişilik bozuklukları, alkol ve bağımlı madde kullanımı, dürtü kontrol bozuklukları gibi bazı nedenlerin aile içi şiddete neden olduğu uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar, şizofreni, paranoid bozukluk, antisosyal veya narsistik kişilik bozuklukları, alkol ve bağımlı madde kullanımı, dürtü kontrol bozuklukları gibi bazı nedenlerin aile içi şiddete neden olduğu uyarısında bulunuyor.

Bedensel ve ruhsal zararlara, yaralanma veya sakat kalmaya neden olan bütün davranışlar şiddet tanımı altında toplanabilir.

Şiddet, sadece ülkemizde değil tüm dünyada yaygın olarak karşılaşılan sorunların başında geliyor. Her ne kadar yasal düzenleme ve yaptırımlarla şiddetin önüne geçilmeye çalışılsa da özellikle aile içi şiddetin, aile dışına fazla yansımaması nedeni ile engellenmesi oldukça güç.

“Kocası değil mi? Hem döver hem de sever.” olarak toplumumuza yerleşmiş söz kalıbı bile aile içi şiddetin olağan dışı bir davranış değilmiş gibi görülmesinin en büyük kanıtlarından biridir. Bu düşünce, şiddetin aile içinde doğal bir olay gibi kabul edilmesi anlamı taşıyor.

Özellikle aile içinde uygulanan şiddet eşe , çoğunlukla kadına, çocuğa ve beraber kalınan yaşlılara karşı uygulanmaktadır.

Aile içi şiddete maruz kalan şiddet mağdurlarının sadece % 35’lik bir kısmı maruz kaldığı bu saldırıyı söyleyebilmektedir.

Şiddet uygulamanın sebepleri

Çoğunlukla çaresizlik sebebiyle kabullenilen şiddete maruz kalma; biyolojik, psikolojik ve sosyal nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.

Şiddet uygulayanların ortak özellikleri

Şiddet eğiliminde olan ve şiddete başvuran kişilerde görülen ortak özellikler şu şekilde sıralanabilir:

– Eşinin davranışlarını kontrol etme isteği
– Kıskançlık
– Kendi ihtiyaç ve isteklerinin daha önemli olduğuna inanma
– Alınganlık
– Gerçekçi olmayan beklentiler
– Düşük benlik algısı
– Sorunları için başkalarını suçlama eğilimi
– Ani duygusal tepkiler
– Dürtüsellik
– Yanlış davranışlarını kabul etmeme

Şiddetin çeşitleri

Organ yaralanmaları, kalıcı sakatlanmalar, ölüm, büyüme ve gelişme geriliği, duygusal ve ruhsal sorunlar gibi birçok sağlık sorununa neden olan şiddetin birden çok uygulanma biçimi vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

– Fiziksel şiddet
– Duygusal şiddet
– Ekonomik şiddet
– Cinsel şiddet.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek