Akciğer kanseri tedavisinde umutlandıran buluş

Her yıl 35 bin İngiliz’in hayatını kaybettiği akciğer kanserinde yeni uygulanan bir tedavi yönteminin başarılı olduğu iddia edildi. 79 yaşındaki Don Moulden, yeni tedavinin uygulanmasını kabul eden kişilerden birisi oldu. Altı sene önce akciğer kanserine yakalandığını söyleyen Moulden, “Yapılan 10 saatlik ameliyatın ardından tümörün bulunduğu akciğerimin sağ kısmı alındı.

Daha sonra akciğerimin sol kısmında da tümör olduğu ortaya çıktı. Doktorlar akciğerimin yarısının olmaması sebebiyle ışınla tedavi olamayacağımı ve yaklaşık 1 yıl ömrümün kaldığını söylediler” dedi.

Bu haber karşısında yıkıldığını söyleyen Moulden, bu olaydan üç hafta sonra 2006 yılının haziran ayında Londra Üniversitesi Hastanesinden Doktor Jeremy George ile tanıştığını belirten Moulden şöyle devam etti:

“Bronoskopi yaptı ve beni incelemeye başladı. Her üç ayda bir boronoskopi oldum. 2007 yılında kötü haber aldım, tümör büyüyor ve kanser yayılıyordu. Bana, kanserin erken teşhisinde uyguladıkları bir tedavi yönteminden bahsetti. Tedavi olmak için kabul ettim.

Işığa duyarlı boya gibi bir şey enjekte ettiler. Boğazımdan aşağı lazer yerleştirildi ve ışığa duyarlı boya akciğerimin hastalıklı yerine geldiğinde lazer yanmaya başladı. Boya, tümörün imha edilmesi için oksijen salgıladı” dedi.

15 dakika süren işlemin ardından kanserli hücrelerin yok edildiğini söyleyen Moulden, “İki ay boyunca şapka, eldiven ve kaşkol kullandım, çünkü vücudum hâlâ ışığa hassastı. Dört ay sonra kontrollere gittiğimde tümörden eser kalmamıştı. Her altı ayda bir bronoskopi uygulandı ve aradan geçen 5 yılda tümör tekrarlamadı” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek