Akne tipleri ve tedavi yolları

Stres, aknenin sorumlularından sayılsa da aslında aknenin ana nedenlerinden değildir. Ancak stresli dönemlerde bazı hormonların açığa çıkması akne ve sivilcelerin oluşmasına veya artışa sebep olabilir.

Ergenlik, stres ve bazı ilaçların yan etkisi ile ortaya çıkan akneler, derece ve tipine göre tedavi edilebiliyor.

Akne hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırılır. Tedaviler aknenin derecesine ve tipine göre yapılır. Akne tedavisi uzun bir süreçtir. Tüm akne tedavileri yeni akne oluşumunu engelleyerek etkili olur. Düzelmeler zaman alır. Eğer akneler 6-8 haftada iyileşmeye başlamadıysa tedavinin değiştirilmesi gerekir.

Antibiyotik de faydalı

Dermatologlar tedavileri aknenin tipine göre belirler. Bazen başka nedenlerle; örneğin makyaj, losyonlar veya alınan ilaçlardan dolayı akneye benzer döküntüler olabilir. Dermatoloğunuzla görüşürken kullandığınız ilaç ve ürünleri belirtmeniz gerekir.

Dermatoloğunuz size dışarıdan porların tıkanmasını engelleyen ve bakterileri azaltan A vitaminli veya benzoyil peroxidli krem, jel veya losyonlar önerebilir. Bu ürünler bazen kuruluk ve soyulma yaratabilir. Doktorunuz size yan etkilerin olmaması için tavsiyelerini belirtecektir.

Deriye sürülerek kullanılan antibotikler de vardır. Bunların kullanımı daha hafif akneler içindir. Eğer geniş kırmızı ve derin sivilceleriniz varsa, direkt olarak içine kortizon injekte edilerek hemen iyileşmesi sağlanabilir. Siyah noktacıklar, beyaz yağ butonları ve iltihaplı kesecikler özel aletlerle temizlenebilir. Ancak kendiniz bunlarla oynamamalısınız. Akneyi derinleştirerek daha fazla büyümesine ve iz bırakmasına neden olabilirsiniz.

İyileşmeler ikinci ayda başlar

Ağız yoluyla antibiotikler, orta ve şiddetli aknede kullanılabilir. Antibiotikler kıl folikülündeki bakterileri azaltır. Bu da kızarıklıklar ve iltihaplanmaları azaltır. Doğum kontrol haplarının kadınlarda akneyi önemli ölçüde iyileştirdikleri gözlemlenmiştir. Bu amaçla tedavi maksadıyla da kullanılabilir. Nemli ortamlarda, havalandırması olmayan mutfaklarda bulunulmamalı, yağlı ürünler ve kozmetikler kullanılmamalıdır. Tahriş edici ve ovalayıcı tarzda cilt temizliği akneyi alevlendireceğinden, bundan kaçınılmalıdır. Akneler sıkılıp kopartılmamalıdır.

Akne tipleri

İltihaplı olmayan akneler
– Açık komedon (siyah noktacık)
– Kapalı komedon (beyaz yağ butonları)
– İltihapsız kist

İltihaplı olan akneler
– Papül (kırmızı, kabarık şişlikler)
– Pustule (içi cerahatli, kabarık şişlikler)
– İnflame kist (derin, kırmızı, ağrılı şişlikler)

Akne sonrası kalan izler
– Kabuklanma
– Kırmızı lekeler
– Kahverengi lekeler
– Derin kalıcı izler (skar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek