Alerjiler birçok hastalığa zemin hazırlıyor

Bahar ayları özellikle polen alerjisi olanlar için ‘kabus zamanlar’ olarak değerlendiriliyor. Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu toplumda bilinenin aksine, alerjinin aslında bir hastalık olmadığını söylüyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu alerjinin bir hastalık değil, vücudun yabancı maddelere karşı verdiği doğal bir tepki olduğunu söylüyor. Özellikle bu aylarda havada uçuşan polenler, solunum yoluyla vücuda giriyor. Burunda koyu, yapışkan bir salgı olan mukus, havayoluyla giren yabancı maddeleri tutuyor ve tüm solunum yollarını kaplayan titrek tüyler vasıtasıyla vücuttan uzaklaştırıyor. Ancak, bazen bu mukusun savunma mekanizması, yeterince etkin olmayabiliyor. Böyle bir durumda solunum yoluyla giren partiküller buruna hatta akciğerlere ulaşıyor ve enfeksiyonlara ya da alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Bağışıklık sistemi alerjik rinitleri, zararlı madde olarak algılayarak, tepki olarak ‘histamin‘ denen bir madde üretiyor. Üretilen histamin de burun, gözler ve hava geçitlerini döşeyen mukoza zarlarının iltihaplanmasını kolaylaştırıyor. Bu da kişilerde sürekli hapşırma, burun tıkanıklığı ve akıntısı, kaşıntı, gözlerde sulanma ve yanma ya da saman nezlesine neden oluyor. Saman nezlesi, önlem alınmazsa günlük yaşamı olumsuz etkilemesinin yanı sıra, orta kulak iltihabı, asabiyet, sinüzit, hatta bronşit ve astım gibi daha ciddi rahatsızlıklara zemin hazırlıyor.

Solunum yolu alerjilerine karşı birçok ilaç tedavi yöntemleri uygulanıyor. Bu tedavi yöntemleri ilaç etken madde içermesinden dolayı, hamile ve çocuklara önerilmiyor. İlaç tedavisi süresince yan etki olarak uyku, halsizlik hali birçok kişide görülüyor. Kullanan kişiler alerjiyi atlatsalar da yan etkilerinden dolayı günlük yaşamda sıkıntı çekebiliyor. Prof. Dr. Çanakçıoğlu, bu tür durumlarda alerji daha fazla ilerleyip başka hastalıklara zemin hazırlamadan selüloz tozu gibi doğal maddeler içeren bitkisel spreylerle alerjenlerin önüne geçilmesinin daha etkili bir yol olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Çanakçıoğlu’na göre, alerjinin neden olduğu rahatsızlıklarda fazla miktarda ilaç kullanımı vücudun bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Zayıflayan bir bağışıklık sistemi de vücutta daha fazla alerjik reaksiyona neden oluyor.

Prof. Dr. Çanakçıoğlu vücudun doğal bir tepkisi olan alerjinin neden olduğu hastalıklarla savaşmanın en doğru yolunun bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçtiğini belirtiyor. Doğal besinlerle beslenmek, temiz hava solumak, düzenli uyumak, vücudun dinlenmesine zaman tanımak ve stresten uzak durmak bağışıklık sisteminin güçlenmesi için en etkili yöntemler olarak tanımlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek