Alerjinin nedenleri ve tedavisi

Baharın gelmesiyle kendini göstermeye başlayan alerjik rahatsızlıklar çoğu insanın günlük yaşamını da olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, bahar alerjileri ile ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı. İşte tüm yönleriyle alerjik rahatsızlıklar, nedenleri ve tedavi yolları.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatime Yavuz bu mevsimde karşılaşabileceklerimizi anlatıyor…

Saman nezlesi belirtileri

– Nisan ayındayız.. Bu ayda çoğu kişide burun akıntısı, hapşırma gibi bazı durumlar söz konusu… Bunun saman nezlesi olduğunu söylüyorlar. “Saman nezlesi” hangi durumlarda ortaya çıkar? Belirtileri nelerdir?

Saman nezlesi, akan / kaşınan burun ve göz, hapşırma, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıdan oluşur. Havayla solunan parçacıklara karşı gelişen alerji buna neden oluyor.

Bir bitki veya hayvana ait bir parçacık vücuda girerse (gözü kaplayan zardan, burun veya boğazdan) bu istilayı önlemek amacıyla bağışıklık sistemine ait bir yanıt gelişir. Normal şartlar altında bu yararlı, doğal bir korunmadır. Bununla birlikte bazı kişiler bir takım maddelere karşı aşırı reaksiyon gösterir. Bu maddelere alerjen, kişilere ise alerjik denilir. Bu olay ailevi olarak görülme eğilimi gösterir.

İlaçla alerji tedavisi

– Tedavide neler yapılır?

Alerji tedavisinde bir çok ilaçtan yararlanılmaktadır. Bunlar arasında antihistaminikler, dekonjestanlar, ve kortizonlu ilaçlar vardır. Bu ilaçların sprey formları olduğu gibi hap şeklinde kullanılanları da vardır. Şüphelenilen bir alerjinin medikal tedavisi aynı zamanda çevre kontrolü danışmalığını da kapsar. Sonuç olarak detaylı bir hikaye ve iyi bir muayeneden sonra hangi maddeye karşı alerjiniz olduğunu tespit etmek için testler yapılabilir

Alerji araştırmaları ya kan tahlili yada deri testi şeklindedir. Modern testler sadece hangi maddeye karşı alerjiniz olduğu değil bu alerjinin düzeyi de ortaya çıkar. Seçilmiş vakalarda immunoterapi dediğimiz aşı tedavisi uygulanabilir.

Polen maskesi kullanın

– Peki saman nezlesinden korunmanın yolu var mı? Bir de polen yoğunluğundan dolayı oluşan bir alerji biçimi var bahar mevsiminde. Neler yapar vücudumuza polenler? Polen alerjisinden korunmak için neler yapmalıyız?

İdeal olarak alerjinizin oluştuğu yerden uzakta yaşamayı seçebilirsiniz. Çimleri keserken veya ev temizliği yaparken polen maskesi takın. (Birçok eczaneden temin edilebilir) Isıtma ve havalandırma sistemlerindeki filtreleri aylık olarak değiştirin yada bir hava temizleme aygıtı kullanmaya başlayın. Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde kapıları ve pencereleri kapalı tutun. Evde bulunan bitki ve hayvanlardan uzak durun. Kuş tüyü yastıkları, yün battaniye ve yün örtüleri pamuk veya sentetik maddeden yapılmış olanlarla değiştirin. Gerekli olduğunda ilaç kullanın. Genel sağlık kurallarına uyun. Polen mevsimi öncesi hekiminize başvurarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlayın.

Alerji nadiren ölüme yol açar

– Polen alerjisinin ölüme kadar götürdüğü söyleniyor. Doğru mu?

Tüm alerjilerde yüksek yoğunlukta alerjene maruz kalındığında anaflaxi dediğimiz, tedavi edilmediğinde ölüme kadar yol açan bir reaksiyonla karşılaşabiliriz. Ancak bu polen alerjisinde nadirdir, daha çok ilaç alerjilerinde ve arı sokmalarında görülür.

– Astım vakaları da baharda mı çoğalıyor? Polenler astımı da tetikliyor mu?

Astım eğer alerjiye bağlı ise ve alerji de polenlerle ilişkili ise elbette bahar ayları astım atağının görülme olasılığını arttırır.

Sigaradan ve hava kirliliğinden uzak olmalı

– Astım krizi geldiğinde ilk ne yapılmalıdır?

Eğer astım krizine yol açan neden ortam kirliliği dediğimiz durumsa yani, polen yoğunluğu, hava kirliliği, sigara dumanı, kimyasal gazlar gibi solunumla alınan kirleticiler ise kişi bu ortamdan derhal uzaklaştırılmalıdır. Kurtarıcı dediğimiz ilaçlar yani hastaların “fıs fıs” diye tabir ettikleri ilaçlar derhal kullanılmalı kişi en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmeli ve sürekli takip ettiği hekimi bilgilendirilmelidir.

Astım tedavisi

– Astımda tedavi yöntemleri neler?

Öncelikle Astım tanısı doğru konulmalı tedavi buna göre planlanmalıdır. Zeminde alerji varsa buna yönelik önlemler alınmalı, astımın derecesi testlerle tespit edilmelidir. Öncelik inhaler dediğimiz sprey şeklinde kullanılan ilaçlardadır. Bunların çeşitli formları vardır, ilave olarak alerjiye yönelik ilaçlar eklenebilir, enfeksiyon düşünülüyorsa antibiyotikler, öksürük kesicilerden yararlanılır. Kişi sigara kullanıyorsa sigarayla mücadele yöntemleri önerilir ve uygulanır. Hastamız çocuk ise aile bilgilendirilir ve danışmanlık hizmeti verilir, yine seçilmiş vakalarda beraberinde alerjik rinit dediğimiz saman nezlesi de var ise immunoterapi yani aşı tedavisi uygulanabilir.

– Eklemek istedikleriniz veya vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Alerji ve astım korkulacak bir durum değil tedavisi mümkün olan ve toplumda oldukça sık görülen hastalıklardır. Özellikle çocukluk çağında sık tekrarlayan öksürük ataklarında alerji aklımıza gelmeli, hele ki ailede alerjisi olan bir birey var ise bu olasılığın bir kaç kat daha fazla olabileceğini unutmamalıyız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek