Andız otu kökü astıma iyi geliyor

Uzmanlar, andız otu kökünün ezilip balla karıştırılarak yenilmesi durumunda astıma çok iyi geldiğini, bronşiyal öksürüklere ve boğmacaya karşı da büyük faydalar sağladığını söylüyor.

Andız otu, yüzde 40 civarında inulin, eterli uçucu yağ helenin, sabit yağ, triterpenler ve acı maddeler içeriyor. Balgam söktürücü, öksürük gıcığını dindirici, terletici, sindirimi uyarıcı, antiseptik özellikleri bulunuyor. Özellikle bronşiyal öksürüklere ve boğmacaya karşı çok faydalıdır.

Balgam birikimli tüm hastalıklarda, örneğin bronşit ve akciğer iltihabında kullanılabilir. Andız otu, şifalı bitkilerin çok yönlü etkinliklerine örnek gösterilebilecek bir bitkidir.

Mikrop kırıcı özelliğe sahip

İçerdiği sabit yağın yatıştırıcı etkisine, eterli yağın uyarıcı etkisi eşlik eder ve bu iki değişik etki, mikrop kırıcı özellikle bütünleşir. Andız otu kökü, astıma ve bronşiyal astıma karşı kullanılabilir. Eskiden tüberküloz tedavisinde kullanıldığı biliniyor.

Andız otu ve kökü, İçerdiği acı maddeler sayesinde, iştahı açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkisi bulunuyor. İdrar artırıcı özelliği de böbrek hastalarının tercin nedeni. Sistit, nefritve piyolonefritte kullanılır.

Andız otu ve kökü, dişilik organlarını çok olumlu etkiler. Adet düzenleyici olarak alınabilir. Tümörlerin gelişimini durdurduğu söyleniyor. Ama bağırsak parazitlerine karşı etkisi tartışılmaz. Basur ve deri hastalıklarında iyi sonuç verir. Beyin hastalıklarında faydalıdır.

Andız otunun kullanım biçimi

Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, orta boy 1 su bardağı dolusu soğuk suya eklenir ve 8-10 saat demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak çay, ısıtılarak ve sıcak olarak içilir.

Andız otu karışımı

Solunum yolları problemlerine karşı, köpek otu (bozotu) veya civanperçemi ile eşit oranda karıştırılabilir.

UYARI: Yüksek dozajlar, kusmaya ve mide ağrısına yol açar. Alerjik tepkiler görülebilir. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur. Gebelik sürecinde kullanılmaz. Çocuklarda dozaj yarı yarıya indirilmelidir.

Astıma iyi gelen diğer bitkiler

– Çam filizi (75 gram) akşamdan 1 litre su içine bırakılıp sabahleyin kaynatılarak 10 dakika dinlendirildikten sonra balla karıştırılarak günde 2 kahve fincanı içilirse, astıma iyi geliyor. Sıcak içilmesinde büyük yarar vardır.

– Deve tabanının suda kaynatılıp buharının solunması, astıma ve her türlü nefes darlığına karşı faydalı.

– Maydanoz tohumlarının ve yapraklarının kaynatılması ile elde edilen saf maydanoz suyu da astım hastaları için yarar sağlıyor.

– Nar, havuç ve soğan astıma iyi gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek