Bakan Akdağ Tam Gün Yasası’nı anlattı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Tam Gün Yasası” ile ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararına ilişkin, “Bunun anlamı şudur. Değerli meslektaşlar artık ikili çalışma yapamayacaklar” dedi.

Akdağ, Beden Eğitimi Öğretmenleriyle Sağlığın Geliştirilmesi Çalıştayı’ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Tam Gün Yasası” ile ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun gerekçeli kararını açıkladığı hatırlatılarak, bu konuda nasıl bir düzenleme yapılacağının sorulması üzerine Akdağ, “Tam Gün Yasası” ile ilgili geçmişte yaşanan süreci anlattı.

Bu konudaki düzenlemenin CHP tarafından Anayasa Mahkemesine götürüldüğünü hatırlatan Akdağ, Yüksek Mahkeme kısmi iptal kararıyla ilgili gerekçeli kararını açıklamadan, Bakanlığın internet sitesine koydukları açıklamayla ilgili Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini anımsattı.

Bu karara yaptıkları itirazın yerinde bulunduğunu hatırlatan Akdağ, gerekçeli kararın da kısa bir süre önce açıklandığını söyledi.

Tam Gün Yasası’nın kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin, muayenehane açamayacaklarını ve özel hastanelerde çalışamayacaklarını, ayrıca üniversite hastanelerindeki öğretim üyeleri için, “Hoca farkı” denilen ayrı bir ücret ödenmeyeceğini öngördüğüne dikkati çeken Akdağ, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun gerekçeli kararında açıkça devlet ve üniversite hastanelerinde görevli hekimler için ikili çalışma olamayacağının karara bağlandığına işaret etti.

Akdağ, “Bunun anlamı şudur. Ne devlet hastanelerimizde ne de üniversite hastanelerinde çalışan değerli meslektaşlar artık ikili çalışma yapamayacaklar. Sistem değişmiş oldu. Yani vatandaşımız bu çileden kurtuldu. Bunu tarihe gömmüş olduk. Biraz zor oldu ama… Sağ olsun ana muhalefet partisinin gayretleriyle bu hususta sıkıntı çektik. Ama sonunda vatandaşımızı rahatlatacak bu duruma gelmiş olduk” diye konuştu.

Üniversite hastanelerinde “Hoca farkı” denilen ödemelerle bu kurumlara daha önce bir katkı sağlandığını, yeni düzenlemeyle bunun değiştiğini kaydeden Akdağ, çıkardıkları Torba Kanun’la vatandaşın bu yolla üniversitelere yaptığı katkının artık devlet tarafından yapılacağını söyledi.

Akdağ, “Dolayısıyla, eskiden vatandaşın ödediğini bugün sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti üniversitelere ödemiş oluyor. Değerli hocalarımız, meslektaşlarımız da bu ödemelerden kendi paylarını performanslarına göre alacaklar” şeklinde konuştu.

“Bu kararı bütün kuruluşlara bir tamimle göndereceğiz”

Bir başka soru üzerine Akdağ, Danıştay kararının açıkça, ikili çalışmanın olamayacağını öngördüğünü vurgulayarak, “(Devlette çalışırsanız, dışarıda çalışamazsınız) diyor. Biz bu kararı bütün kuruluşlara bir tamimle göndereceğiz” dedi.

Akdağ, yıllardır sıkıntı çeken asistanlar için yeni bir düzenleme getirdiklerini ifade ederek, hem nöbet ücretlerinin arttığını hem de ek ödeme üst sınırlarını artırdıklarını belirtti.

Halen muayenehanesi bulunan hekimler için bir süreç koyup koymayacakları sorusu üzerine de Akdağ, “Burada bizim herhangi bir tasarrufumuz söz konusu değil. Biz doğrudan doğruya Danıştay’ın bu hususta verdiği kararı uygulayacağız. Bu kararı uygulamak zorundayız. Nasıl ki ilk kararı yasal olarak uygulamak zorundaysak, uyguladıysak, şimdi verilen nihai kararı, en son kararı da uygulayacağız” diye konuştu.

Akdağ, bir başka soru üzerine, buna aykırı davrananlar için bir yaptırımın söz konusu olacağını belirterek, bu takibi yapmanın kendilerinin görevi olduğunu söyledi. Akdağ, devlet memurlarıyla ilgili yaptırımların bu konuda da uygulanacağını bildirdi.

Tansiyon ve kolesterol ilaçlarıyla ilgili düzenleme

Sağlık Bakanı Akdağ, kolesterol ve bazı tansiyon ilaçlarının bugünden itibaren raporla ödenmesine ilişkin uygulamayla ilgili bir soruya, bu konuyu inceleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile görüşmesi gerektiğini söyledi.

Bu ve benzeri uygulamaların SGK tarafından düzenlendiğini hatırlatan Akdağ, “İnceleyip SGK ile görüşmem lazım” dedi.

Şeker hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubuklarına ilişkin SGK’nın belirlediği fiyat konusunda ortaya çıkan tartışmaların hatırlatılması üzerine Akdağ, SGK’nın bu fiyatı sektör temsilcileriyle yaptığı görüşme sonucunda belirlediğini söyledi.

Bu ürünleri satan çok sayıda firma olduğunu anımsatan Akdağ, “Dolayısıyla eczacılarımız da bu firmalarla çalışacak demektir. Bunun aslında kısa izahı bu” dedi.

Bu konuda SGK uygulamalarının eleştirilmesinin haksızlık olduğuna işaret eden Akdağ, SGK’nın vatandaşın parasını koruduğunu söyledi.

Piyasada 30’un üzerinde ürün çeşidi bulunduğunu anlatan Akdağ, kurumun bunların içinden kaliteli ve standartlara uygun olmak şartıyla en ucuzunu seçmesinin doğal olduğunu kaydetti.

Bunların vatandaşın ödediği vergilerle karşılandığına dikkati çeken Akdağ, kurumun da vatandaşı koruduğunu ifade ederek, “Önemli olan bunların karşılanmasıdır” dedi.

“Bu çubukların aile hekimliği merkezlerinde ücretsiz dağıtılıp dağıtılmayacağı” sorusu üzerine de Akdağ, böyle bir şeye şu anda ihtiyaç duyulmadığını, bir çözümün ortaya çıkmaması halinde alternatif olarak düşünüldüğünü ancak artık buna gerek kalmadığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek