Bakanlık nişasta bazlı şeker el koydu

Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki günlerde “nişasta bazlı şeker” konusunda uzmanların katılımıyla bir “bilim kurulu” toplayacak. Çikolatadan içeceğe kadar geniş bir yelpazede sofralarımıza gelen, kalp, karaciğer yetmezliği ve kanser gibi pek çok hastalığa neden olduğu iddia edilen ve birçok ülkede yasaklanan nişasta bazlı şekerli gıdaların Türkiye’de sıklıkla tüketiliyor olması tartışmalara neden oldu.

Sağlık Bakanlığı, üniversitede görevli hocalar ve konunun uzmanlarından oluşan bir “bilim kurulu” toplanacağını açıkladı. Bakanlık, kuruldan çıkacak sonuca göre yeni düzenlemelere gidilebileceğini belirtti.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı yetkilileri ise konuyla ilgili inceleme başlattıklarını aktardı.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün ise mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerin, Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 10’unu geçemeyeceğini anlattı. Bu oranın Bakanlar Kurulu kararıyla, ihtiyaca göre yüzde 50’ye çıkarılabileceğini belirten Bakan Ergün, Bakanlar Kurulu’nda bekleyen böyle bir karar olmadığını vurguladı.

Bakan Nihat Ergün, şunları söyledi:

“Nişasta bazlı şekerde bizde de kota var. Çünkü biz şekeri, şekerpancarından üretiyoruz. Sanayide kullanılacak şekerin de mısırdan üretildiğini biliyorsunuz. Bu tür üretimler, bizdeki toplam şeker üretiminin yüzde 10’unu geçemez. Sanayinin kendi ihtiyaçlarına göre karşılanabilir. Bakanlar Kurulu kararıyla bazen yüzde 50, yüzde 40, yüzde 25 gibi artış yapılabiliyor; her sene ihtiyaca göre.”

İnsan sağlığından daha önemli değil

Türkiye İçecek Gıda Dernekleri Federasyonu Üyesi İlknur Menlik, “Şeker üretimi yapan çiftçimizle mısır üretimi yapan çiftçimiz aynı konumda. Ne üretimi yaparlarsa yapsınlar maksimum gelir elde etmeleri önemli. 5.9 milyar dolarlık gıda ve içecek ihracatının 628 milyon doları şekerli mamulden geliyor. Hiçbir rakam, insan sağlığından daha önemli değil” dedi.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çol, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bir süre önce Bilim Komisyonu’muzu topladık. Hepsi konusunda yetkin profesörlerden, uzmanlardan oluşan bir kurul. Bu kurul sadece ‘fruktoz’ kullanımıyla ilgili toplandı. Bunun için belirli kriterler koymak, üretimi ve kullanımının nasıl olacağını belirlemek için.

Bilim Komisyonu bu konuyu en ince detayıyla ele alabilmek için uzmanlardan oluşan bir kurul oluşturma kararı aldı. İlk toplantıda bu konudaki yetkin isimler belirlendi. Şimdi 8 Şubat’ta yeniden bu isimlerle toplanılacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek