Bebek emziren anne oruç tutar mı?

Bebek emziren anne oruç tutar mı?

Uzmanlar, hamile ve emziren kadınların oruç tutup tutmamaları konusunda hem sağlık hem de dini açıdan merak edilen soruları cevaplandırdı.

Bebek emziren anne oruç tutar mı?

Sıcak havaların etkisinin fazla olduğu günlere denk gelen Ramazan ayında oruç tutmak, özellikle hamile kadınlar ile bebeklerini emziren yeni anneler için oldukça zor bir hale geliyor.

“Hamile veya çocuk emziren bir anne oruç tutar mı? Tutarsa orucunu bozabilir mi?”, “Susuzluk bebeğe zarar verir diyorlar. Ben oruç tutmak istiyorum. Ne yapabilirim?”

Hamile ve bebek emziren ane oruç tutar mı?

Araştırmacı-yazar Mehmet Paksu konuyla ilgili merak edilen sorulara cevap verdi:

“Sizler hamile olduğunuz için bir tür hasta sayılırsınız.

Hastaların, hastalıkları devam ettiği günlerde oruç tutmaları şart değil. Kur’ân’da Bakara Suresi 185. âyette hastaların Ramazan ayı içinde oruç tutmayabilecekleri belirtiliyor. Bazı hadislerde Peygamberimiz hamile hanımların oruç tutmamalarına izin veriyor.

Oruç tuttuğunuzda siz ve bebeğiniz zarar görecekse, beslenme problemi yaşayacaksanız, rahatsızlığınız artacaksa, bu durumda oruç tutmazsınız. Bu konuda doktorunuzun tavsiyesi de önemlidir.

Doktorunuz kesinlikle izin vermiyorsa, riskli bir hamilelik geçiriyorsunuz demektir. Fakat böyle bir durum söz konusu değilse, kendinizi oruç tutmaya hazırlıklı hissediyorsanız, orucunuzu tutarsınız. Ancak gün içinde rahatsızlanacak olursanız, yiyip içebilirsiniz. Kendinizi zora sokmayın. Niyetsiz tutma gibi bir duruma girmenize hiç gerek yoktur. Zaten her halükârda orucu tutmasanız da, tuttuktan sonra açsanız da, oruç kazaya kalmış oluyor, Ramazan’dan sonra müsait olan aylarda, tutamadığınız günlerin oruçlarını kaza edersiniz.

Antalya’dan Ayşegül Hanım da, ‘2 aylık çocuğumu emziriyorum. Oruç tutmak istiyorum ama dinin kurallarına göre ne yapmam daha uygun olur?’ diyor. Çocuğunuz anne sütünden başka ek gıda alamıyorsa, bu günlerde zaten alamaz; bunun için oruç tutmak zorunda değilsiniz. Çünkü oruç tuttuğunuzda siz yeteri kadar beslenemediğinizden hem oruca dayanamayacaksınız hem bebeğiniz aç kalacaktır. Ramazan’dan sonra orucunuzu kaza edersiniz.

Saadet Asrı’nda bir Ramazan günü:

Peygamberimizin özel eğitiminde bulunan Suffe sahabilerinden Vâsile bin Eskâ anlatıyor: Bir Ramazan günüydü. Suffe’de bulunuyordum. Sahabiler bizi aralarında paylaşırlar, evlerine götürür, misafir ederler, yemek ikram ederlerdi. Bir akşam kimse bizi iftara götürmedi. Ertesi gün iftar yapmadan oruç tuttuk. İkinci akşam yine kimse gelmedi. Açlıktan halsiz düşmüştük.

Resulullah’a (A.S.M.) gittik, durumumuzu arz ettik. Resulullah bizi görünce çok üzüldü. Hanımlarının evlerine birer birer haber gönderdi, yiyecek bir şeyin olup olmadığını sordurdu. Eşlerinin hepsi de yemin ederek, evde yiyecek bir şeyin bulunmadığını söylediler. Bir gün önce kendileri de yiyecek bir şey bulamadan, iftarsız oruca devam etmişlerdi. Resulullah bize;

– Toplanın! Seslendi. Hepimiz toplandık. Şu duayı yaptılar:

“Allah’ım! Senin fazlın ve rahmetinden istiyoruz. Her şey senin elindedir. Senden başkasının hiçbir şeye gücü yetmez.’

Kısa bir zaman sonra bir adam Resulullah’ın (A.S.M.) huzuruna girmek için izin istedi. İçeri girdiğinde kızartılmış bir kuzu ve ekmek getirdiğini gördük.

Resulullah (A.S.M.), kızartılmış kuzuyu bizim önümüze koymasını istedi. Biz de oturduk, doyuncaya kadar yedik. Daha sonra Resulullah (A.S.M.) bize döndü ve şöyle buyurdu:

– Allah’ın fazlından ve rahmetinden istedik.

Çünkü O, yüce katında rahmetini bizim için saklamıştır.”

“Bebek emziren anne oruç tutar mı?” için 7 yanıt

  1. ben 5 aylık hamileyim kilo alamıyorum ve doğru düzgün yemekte yiyemiyorum ramazan orucumu tutmak istiyorum fakat bebeğimide düşnmedende yapamıyorum ikimizinde herhangi bir sağlık sorunu yok benim içim iki türlüde rahat etmiyor ne yapmalıyım

  2. Merhaba;
    Aşağıdaki Hadis-i Şerif’ten de anlaşılacağı gibi emziren ve hamile kadınlar oruç tutmayabilirler.

    “Şüphesiz ki Allah (C.C.) yolculuk halinde bulunan kimseden orucu ve namazın yarısını kaldırmıştır. Hamileden ve süt emziren kadından da orucu kaldırmıştır.” (Ebu Davud, Savm: 44, Tirmizi, Savm: 21; İbni Mâce Sıyam: 12)

    • Sevil hanım,
      Eğer zorlanmıyorsanız ve çocuğunuzun da beslenme konusunda sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorsanız oruç tutabilirsiniz. Zorlanıyor iseniz oruç tutmayabilirsiniz. Daha sonra keffaret gerekmeden tutamadığınız gün kadar tutarsınız.

    • UMUTTALHA,
      Eğer zorlanıyorsanız oruç tutmayabilirsiniz. Zorlandığınız için oruç tutmamanız dini açıdan buna izin verildiği için günah olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek