Bebeklerde göz ve kulak rahatsızlıklarına dikkat

Orta kulak iltihabı, en sık süt çocuklarında ve küçük çocuklarda görülüyor. Uzmanlar, iltihabın tedavisinin özenle yapılmadığı takdirde yüz felci, işitme kabı ve menenjite bile neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Bebekler kulaklarının ağrıdığını söyleyemediğinden, huzursuzluk, kusma, ateş ve bazen de ishal gibi bulgularla anlaşılabilir. Genellikle üst solunum yollarının iltihabından sonra meydana geldiği gibi, çok kusan süt çocuklarında da görülebilir.

6 yaşın üzerindeki çocuklarda görülme sıklığı azdır. Tedavi edilmezse, işitme kaybı, kulakta irinli akıntı, yüz felci, kulakla komşu olan kafa kemiklerinin iltihaplanmaları ve bazen de menenjite bile neden olabilir.

Tedavi, erken dönemde uygun antibiyotikler ve ağrı kesicilerle yapılır. Geç kalmış vakalarda veya bazı komplike durumlarda cerrahi girişim gerekebilir.

Antibiyotikle tedavi

Korunma; özellikle bebeklerin ve küçük çocukların olabildiğince boğaz iltihabı olan kişilerden uzak tutulması ile mümkün olur. Kulak muayenesi sonucunda enfeksiyon tespit edilirse, 7-10 gün süreyle antibiyotik verilir.

Antibiyotiğin belirtilen dozda, uygun saat aralıkları ve sürede kullanılması şarttır. Çoğu aile, doktora danışmadan, çocuğun şikâyetleri düzeldi diye antibiyotiği keser. Bu durum, enfeksiyonun tam düzelmemiş olduğu için tekrarlamasına ve iyileşmenin gecikmesine yol açar.

Kulak ağrısını gidermek için doktorun tavsiye ettiği miktarlarda parasetemol kullanılır. Aspirin verilmemelidir. Antibiyotiğin bitiminde ikinci bir muayene daha yapılır.

Konjoktivit göz iltihabı

Mikrobik, kimyasal ve alerjik olarak görülen göz iltihapları, gözde akıntı, sulanma, kaşıntı, yabancı cisim hissi ve yanma tarzı şikâyetleri ile kendini belli ediyor.

Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, ağrı ve çapaklanma gözlenir. Göz iltihabıyla birlikte yüksek ateş, göz etrafında şişlik ve kızarıklık varsa mutlaka doktora gidilmelidir. Çünkü bu bulgular, enfeksiyonun daha ciddi olduğunu gösterir.

Her konjoktivit, bulaşıcı değildir. Konjoktiviti tedavi etmede, sıcak kompres ve antibiyotikli göz damlaları kullanılır.

Tedaviden birkaç gün sonra, gözdeki kızarıklık ve şişlik devam ederse, göz doktoruna başvurulmalıdır. Bu durumda virüs ya da alerji de akla getirilmelidir. Ağır durumlarda sistemik tedavi gerekebilirken, tedavi edilmeyen göz iltihapları gözde yaralara ve körlüğe yol açabiliyor.

Hepatit A enfeksiyonu

Hepatit A, Hepatit A virüsünün (HAV) neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Küçük çocuklar, hastalığı sıklıkla ya sessiz veya çok hafif geçirir. Hastalık, erişkinlerde ve çocuklarda ateş, iştahsızlık, halsizlik, kusma ve ishal gibi bulgularla daha ağır seyreder. Cilt ve gözler sararır. Hiçbir klinik bulgusu olmayan, Hepatit A geçirmekte olan bir kişi, çevresindekiler için bulaştırıcıdır.

Hepatit A virüsü, fekal-oral yolla bulaşır. Bu, enfekte olan bir kişinin dışkısı ile virüse maruz kalmış bir eşyanın ağza götürülmesi ile hastalığın bulaşacağı anlamına gelir.

Enfekte bir kişinin elleriyle hazırladığı, iyi pişirilmemiş sıvı ve gıdaların alınması da bir başka bulaşma kaynağıdır. 1970’lerden beri, yuva ve kreşlere devam eden çocuklar ve buralarda çalışan personel arasında Hepatit A salgınlarına rastlandığı izlenmiştir.

Yuva veya kreşe devam eden bir çocuğa veya erişkine Hepatit A enfeksiyonu tanısı konulmuş olduğunu öğrendiğinizde şu noktalara dikkat edin:

– Çocuğu veya personeli, belirtiler başladıktan 1 hafta sonraya kadar kreşten uzaklaştırın.

– Derhal en yakın sağlık kuruluşuna haber verin.

– Bulaşmadan sonraki ilk 12 saat içinde yapılacak olan gamaglobülin enjeksiyonu, enfeksiyonun yayılmasını önler.

– İyi el yıkama ve hijyen kurallarını tatbik edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek