Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve tedavisi

Dakriosistit adıyla bilinen bu hastalık doğuştan olabilir veya enfeksiyon sonucu sonradan gelişebilir. Yenidoğan bebeklerin yaklaşık üçte birinde gözyaşı kanalı tıkanıklığı görülür ve bunların çoğu bir yaşına kadar tedavi ile veya kendiliğinden düzelir.

Gözyaşı gözümüzü tozdan ve dış etkenlerden korur ve göz kırpma ile yenilenir ve tüm yüzeye yayılır.. Üst göz kapağımızın iç yüzünde, kaşımızın hemen altında bulunan gözyaşı bezleri tarafından salgılanır. Gözümüzün burun köküne yakın iç kısmındaki 2 adet minik kanalla gözyaşı kesesine ve oradan da burun içine boşalır. Bu boşalma kanallarındaki herhangi bir tıkanıklık ’gözyaşı kanal tıkanıklığı’ olarak tanımlanır.

Çoğu bebek gözyaşı kanalı gelişimi tamamlanmadan doğar. Genellikle bebeklerde gözyaşı kanalı çok incedir ve gözyaşının boşalmasına izin vermez kolaylıkla da tıkanır. Bu durum çoğunlukla 1 yaş civarında düzelir.

Daha nadir olarak gözyaşı kanalı doğuştan ağ şeklinde bir doku ile tıkalı olabilir ve bu durumda cerrahi tedaviden yarar görecektir. Büyük çocuklarda gözyaşı kanalı tıkanıklığı nadir görülür ve nedenleri burunda gözyaşı kanalının açıldığı yerde kist oluşması travma gibi nedenlerle oluşabilir.

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığının belirtileri nelerdir?

Doğumdan 3 aylık olana kadar gözlerde aşırı sulanma, çapaklanma gibi belirtiler fark edilir. Enfeksiyon eklendiyse gözün iç köşesinde şişlik kızarıklık görülür.

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavisi nasıldır?

Doktorunuz 2-3 ay boyunca günde 3-4 kez burun köküne masaj yapmanızı önerecektir. Eğer bu tıkanıklık sonucunda enfeksiyon geliştiyse antibiyotikli damlalar önerecektir.

Doğumdan 6-8 ay sonra hala aşırı sulanma veya sık enfeksiyon gelişimi varsa kanalın cerrahi girişimle açılması gerekebilir. Bazen ameliyatın tekrarlanması gerekebilir. Tekrarlaya ameliyatlarda kanal içine tüp yerleştirilerek kanalı genişletmek gerekebilir. Genellikle cerrahi sonuçları başarılıdır.

“Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve tedavisi” için 3 yanıt

  1. oglumun gozyası kanalı acılmadı su anda 14 aylık ve amelıyat olmasınıda ıstemıyorum baska ne gıbı tedbırler alabılırım

  2. Kızım doğduktan 2 ay sonra iki gözündede sulanma vardı. Birkaç ay sonra sol gözdeki akıntı kesildi ancak sağ gözde kesilmedi. Muayenede kanal tıkanıklığı olduğunun öğrendik. 1 yaşını geçtikten sonra özel bir göz hastanesinde sonda tedavisi yapıldı. Damlada kullandık fakat yine açılmadı. Doktor bazen birincide açılmadığını ikincide açılabileceğini söyledi ve ikinci defa sonda tedavisi yapıldı. Ancak halen gözde sulanma devam ediyor. İkinci ameliyattan sonrada sadece damla kullanıyoruz. Ameliyat çocuk için çok zor oluyor. Üçüncü bir ameliyat söz konusu olabilirmi. Başka hangi tür tedavi uygulanabilir. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar..

  3. okuyun benim kızımda ayni sorun vardi 4 tane falan damla kullandik geçmedi amaliyat demisledi kanal dikali diye kizim uyurken ustunu çok aciyordu odasida kuçuktu cok onemsemiyordum tikkat etmeye basladim oyle sorun kalmadi okdarda bende ustun titrerdim yani sanirim uşudkleri icin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek