Bedeniniz kışa hazır mı?

Sonbaharın son dönemlerindeyiz. Her mevsim değişiminde olduğu gibi savunma sistemimiz sınavdan geçiyor. Güçlü savunma sistemi olanlar grip, nezle gibi soğuk algınlığına yenilmezken, zayıf olanlar yazık ki bu sınavda başarısız oluyor. Sık geçirilen enfeksiyonlar, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler yaşam kalitemizi düşürüyor. Beslenme, bedenimizin birçok ihtiyacını giderdiği gibi savunmamızı da etkileyen en önemli eylemimiz.

Bağışıklık sistemi

İmmün sistem ve bağışıklık; insan vücudunu dış etkilere karşı korumakla görevli sistemlerdir. İki şekli vardır; doğumsal ve kazanılmış bağışıklık. Vücudumuzun içinde bağışıklık sistemi adı verilen şaşırtıcı ve bir o kadar da ilginç savunma mekanizması vardır. Bağışıklık sistemi insanoğlunu ‘mikrop’ diye tanımlanan, enfeksiyona yol açabilen virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı korur.

Sağlıklı bir vücut; hastalık etkenleriyle ve yabancı maddelerle çoğunlukla ‘çaktırmadan’ baş eder. Mikroplarla baş edemediğimiz durumlarda da ‘hasta’ oluruz. Bağışıklık sisteminin görevi de; öncelikle bu organizmaların vücuda girmelerini engellemek veya vücuda girdikleri yerde yutmak, yayılmalarını engellemek ya da geciktirmektir. Bağışıklık sistemi bu görevlerini, yaşam süresi boyunca sürdürür ancak bazı koşullarda bağışıklık zayıflar. Sağlıklı beslenerek savunma sistemini güçlendirebiliriz.

Sağlıklı beslenme, vücudun gereksinimi olan enerji; karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller ve suyun yiyecek ve içecekler yoluyla alınıp vücut tarafından kullanılmasıdır. Sağlıklı beslenmenin anahtarı ihtiyacımız olan besinlerin doğru zamanda ve doğru miktarda alınmasıdır. Savunma sisteminin güçlenmesi için antioksidan vitaminlere ve maddelere ihtiyacımız vardır. Bunun için bol sebze ve meyve tüketmemiz gerekir.

Bağışıklığı güçlendirmek için 5 renk formülü (Her renkten her gün bir tane seçiniz)

Kırmızı: Domates, kırmızı üzüm, çilek, kırmızıturp, kırmızı erik, karadut.

Mor: Mor lahana, böğürtlen, patlıcan, mürdüm eriği, şalgam, kırmızı pancar.

Yeşil: Marul, pazı, ıspanak, kivi, sivri biber, taze fasulye, bamya, maydanoz, roka, tere, dereotu, reyhan, kıvırcık marul, salatalık, brokoli.

Sarı-turuncu: Portakal, mandalina, havuç, ayva, kayısı, armut, muz, balkabağı, mango, şeftali, nektarin, ananas.

Beyaz: Kuru soğan, sarımsak, kabak, elma, kuşkonmaz, mantar, karnabahar, pırasa, lahana.

Kışa hazırlık için örnek mönü

Sabah kahvaltısı: Taze sıkılmış karışık meyve suyu (portakal, nar, havuç). Beyaz peynirli, maydanoz ve domatesli sandviç.

Ara öğün: Kuru kayısı veya incir, ceviz veya fındık.

Öğle yemeği: Kıymalı sebze yemeği, yoğurt, sebzeli makarna.

Ara öğün: Mandalina, elma, peynir-ekmek.

Akşam yemeği: Sebzeli mercimek çorba, et, tavuk ya da balık ızgara (havuç-brokoli garnitür), mevsim salata, tam buğday ekmeği.

Ara öğün: Portakal, armut.

“Bedeniniz kışa hazır mı?” için bir yanıt

  1. merhaba, liposaksin ve karin germe amlyaeiti oldum bir ay on gun oldu. Karnimin tek tarafi sarkik ve sis, yasli kadin karni gibi ve izlerde kenarlarda cok belirgin. Birde gogus diklestirme amaciyla protez takildi, gogus kahverengi bolgenin cevresi kizarik ve sanki biraz kahverengisi gitmis kizarik gibi. Bunlar normalmi. Doktorum zamanla gecer, karin bolgesinde sivi birikimi oldugunu soyluyor, alti ay sonra belli olur diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek