Biberon çürüğü nedir? Biberon çürükleri nasıl önlenir?

Biberon çürüğü nedir? Biberon çürükleri nasıl önlenir?

Bebeklerin gece uyumadan önce veya uyku sırasında biberonla süt içmeleri, bebeğin dişlerinde “biberon çürüğü” gelişimine neden olur.

Biberon çürüğünün zararları

Biberon çürüğü çenede ve dişlerde ağrı, ağızda kötü koku, çiğneme zorluğu ve beslenme bozukluğu gibi birçok soruna yol açmaktadır.

Biberon çürüğünün ortaya çıkmaya başladığı dönemde tedavi edilmemesi sonucu ortaya çıkan diş bozuklukları, ileri yaşlarda dişlerde çarpıklığa, çene gelişimi bozukluklarına ve başka birçok sağlık problemine neden olmaktadır.

Süt dişlerin sağlıklı olması neden önemli?

Süt dişlerinin en önemli görevi, çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığıyla bağlantılıdır.

Uzmanlar, süt dişlerinin kapladıkları alanla kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı dişler için yer tuttuğunu ve yine kalıcı dişler sürerken onlara rehberlik ettiğini belirtiyor. Süt dişlerinin erken zamanda çekimi sonucu ise bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu ortadan kalkmakta ve çene yapısında deformasyona neden olmaktadır.

Biberon çürükleri engellenebilir mi?

Biberon çürüğü oluşumunu engellemek için annenin dikkat etmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:

1. Bir yaşından itibaren bebeğin biberonla veya anne memesinde uyumasına izin verilmemelidir. Biberondaki süte şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılar ilave edilmemelidir.

2. Dişler, ilk sürmelerinden itibaren beslenme sonrasında temiz ve haif nemli bir gazlı bezin işaret parmağına sarılmasıyla ya da parmak fırçası yardımıyla temizlenmelidir.

3. Bebeğin özellikle ilk yaşından itibaren düzenli olarak pedodonti uzmanına (çocuk diş hekimi) götürülmesi çocukluk çağı çürüklerinin önlenmesi açısından önemlidir.

4. Ara öğünlerde, mümkün olduğunca dişler üzerinde yapışıp kalan karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine lili besinler sebze, meyve, kuruyemiş tercih edilmelidir.

5. 3,5-4 yaşına kadar tükürme releksi tam gelişmediğinden diş macunsuz ya da pedodonti uzmanının önereceği diş macunları ile dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçası mümkün olduğunca küçük başlı ve yumuşak kıllı olmalı ve sıklıkla yenilenmelidir. Fırçalama okul dönemine kadar anne-baba kontrolünde ve onların yardımıyla yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek