Böbreklerinize iyi bakın

Organizmanın her türlü atık ürünü böbrek atardamarının içinde geçen kanla karışıyor. Depremzedelerin birçoğunun çeşitli börek rahatsızlıklarına yakalanması ve tedavi altına alınmasıyla birlikte, böbreklerin hayati önemi bir kez daha kendini göstermiş oldu.

Vücudumuzdaki her hücre atık maddeler üretiyor ve bunlar kanda birikiyor. Bu atıklar hızla ortadan kaldırılması gereken zararlı maddeler olarak tanımlanıyor. Organizmanın dengesini ve bu zararlı maddelerin atılmasını sağlayan temel fonksiyonlar, böbrekler ve üriner sistem tarafından gerçekleştiriliyor.

Üre, asit ürik, mineral tuzlar ve su, toksik maddeler, amonyak, klor, potasyum: Böbreklerden her şeyden geçiyor. Organizmanın her türlü atık ürünü böbrek atardamarlarının içinden geçen kanla taşınıyor. Nefronlar, yani filtre yerine geçen biyolojik elemanlar sayesinde kan sıvısı temizleniyor ve yeniden dolaşıma konuluyor.

Her kalp atışında, toplam kanın yaklaşık dörtte birinin pompalandığı söylenebilir. 1 saatte 5 litrelik kanın tamamı, vücutta en azından 20 kere dolaşıyor. Yani her 60 dakikada yaklaşık 100 litre kan temizleniyor.

Su dengesinin önemi
Böbreklerin ikinci fonksiyonu ise oldukça önemli: Organizmanın su dengesini muhafaza etmek. Eğer organizma çok kuruysa beyin ve böbreküstü bezinden salgılanan bazı hormonlar idrardan daha fazla su elde etme için emir veriyor. Eğer çok fazla likit varsa, daha sulandırılmış bir idrar üretiliyor. Yani 3 litre su içince daha çok idrar çıkartıyoruz. Sıcak bir ortamdaysa, çok terlediğimiz için idrar oranı da azalıyor.

Nefronlar
Nefronlar, böbreğin filtre hücreleri olarak tanımlanabilir. Sayıları iki organda bir milyon adet civarında olan nefronların en olağanüstü tarafları, çok küçük olmalarına karşın, bütün vücudun kanını temizlemeleri. Ayrıca idrarla atılan su ve tuz miktarını da ayarlıyorlar.

Sidik torbası
Sidik torbası çok elastik bir yapıya sahip olduğu için, idrar yoluyla dışarı atma gereksinimi hissetmeden önce, yarım litre sıvı depolayabiliyor. Küçük çocuklarda ise sidik torbasının fonksiyonlarının kontrolü gelişmemiş oluyor.

Yalnızca birkaç yıllık alıştırma sonrasında tuvaletini yapmak, istem dışı bir güdüden çıkarak bilinçli bir harekete dönüşüyor.

Bir yetişkinin günlük idrar hacmi, yarım litreden iki litreye kadar değişiyor.

“Böbreklerinize iyi bakın” için bir yanıt

  1. sol böbregımı kanalına 2cm taş duçtu kapalı amalıyatla kırdırdım şuan sol bobregımde 1 cm daha taş var bol bol su içiyorum ama taşı buyutmemek icin meyve ve sebze lerden hangısını yemelıyım 2 tanede sıkıntım var kan şekerım duşuyor oglene dogru şeker hastası degılım onu soylıyeyım ve kolostorum var onerecegınız besınler bunları etkılemesın dıyeceksınız taşınızı kırdırın şuan yurt dışındayım bırde hayvansal urunlerden hangısı yemelıyım hangısın yememelıyım ılgınıze teşekur ederım çalışmalarınıza başarılar dılerım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek