Bu besinler beyni çalıştırıyor

Yenilenlerin besin değeri, ilk olarak beyine ulaşıyor. Hücreler, beyine giren tüm besinleri kontrol edip yararlı olanları kendisine seçiyor ve kalanları kan yoluyla vücudun diğer taraflarına gönderiyor. Beyin, tıpkı bir orkestra şefi gibi, vücudumuzdaki sinir iletilerinin bir hücreden diğerine taşınmasını yönetiyor. Bunu yaparken, sinirsel iletici denilen kimyasal maddeler salgılıyor. Vücudumuzda milyarlarca sinir hücresi var.

Beynimiz, bedensel, duygusal ve davranışsal konularda tüm mesajları bu kimyasal maddeler aracılığıyla ilgili hücrelere gönderiyor. Bu önemli görevi yapması için beynin besinlere gereksinimi var. Yediğimiz her şeyin besin değeri, kan yoluyla tüm vücuda yayılmadan önce, ilk olarak beyine ulaşıyor. Beyin, hangi besinin ne kadar yararlı olacağını bildiği için bu konuda çok seçici davranıyor. Kan/beyin bariyeri denilen hücreler beyine giren tüm besinleri kontrol edip yararlı olanları kendisi için seçiyor ve kalanları kan yoluyla vücudun diğer taraflarına yolluyor.

Besinlerin miktar ve kalite önemli
Beynin seçici işlevinden yola çıkarak yapılan araştırmalarda, bazı besinlerin beyin performansını artıran özellikler içerdiği kanıtlanmış. Son araştırmalarda ise, gıdaların türü kadar miktar ve kalitesinin de zihinsel performansı ve insanın davranışlarını etkilediği, daha belirgin olarak ortaya çıkmıştır.

En önemli öğün kahvaltı
Beynin performansı söz konusu olunca, en önemli öğün kahvaltı olmalı. Nitekim, her gün düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin diğerlerine oranla daha başarılı ve verimli oldukları biliniyor. Kahvaltı alışkanlığı olmayan kişilerde, konsantrasyon kaybı çok oluyor. Yalnızca kahve içmek uykuyu açsa bile, vücuda enerji ve besin öğesi sağlanmıyor.

Kahve, beyni olumsuz etkiliyor
Üstelik kahve, daha sonra alınan bazı besinlerin vücutta kullanımına engel oluyor. Böylece kişi bir süre sonra kendisini yorgun hissetmeye başlıyor. Ayrıca kahve, matematiksel ve mantıksal becerileri de olumsuz yönde etkiliyor. Yoğun bir güne başlarken; peynir, süt, yumurta gibi protein içeren besinlerden oluşan bir kahvaltı, şekerli çay ve simitten oluşan bir kahvaltıya kıyasla daha iyi sonuç alınmasını sağlıyor. Beyni, yalnızca kahvaltı etkilemiyor tabii ki. Diğer öğünlerde yenilen bazı gıdaların da beyin üzerinde etkisi var. Proteinli gıdalarda bulunan bir amino asit (tirozin) hızlı düşünme, enerjik olma ve motivasyon gibi katkılarla çok daha fazla verimli çalışmamızı sağlıyor. Karbonhidratlı besinler, beynin enerji kaynağı olan glikozu temin ediyor. Bunun yanı sıra pek çok vitamin ve mineraller de beynin normal gelişimi ve çalışması için gerekli.

B3 vitamini beyin gelişiminde başrolde
– B3 vitamini, beynin çalışması için temel maddedir. Beyin ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına etkilidir.
– Midede sindirimin temel taşları olan asitleri üretir.
– Hormon üretimine katılır (östrojen, progesteron, testesteron gibi cinsiyet ve tiroid hormonları, kortizon, insülin gibi).
– İlaç ve zararlı maddelerin etkisizleştirilmesini sağlar.
– Deri ile dil ve sindirim sisteminin sağlığına destek verir.
– Kan dolaşımına etkisi vardır.
– Kan kolesterol seviyesini ayarlar (nikotinik asit formu).
– Histamin deşarjına ve damarların genişlemesine yol açar. Bu etkinin oluşabilmesi için, nikotinik asit formunun 50 mg ve üzerinde ilaç olarak alınması gerekir. Diğer formlar bu etkiyi yapmaz.

B3 vitamini eksikliğinde ne olur?
– Kolay yorulma, kolay sinirlenme, iştahsızlık, hazımsızlık, bulantı, kusma ve ishal,
– Deride ışığa karşı hassasiyet, kaba, kalın ve sert cilt,
– Dilde yanma hissi, kızarma, diş eti hassasiyeti, ağız kokusu,
– Önceleri huzursuzluk, uykusuzluk, baş ağrısı ile başlayan, ellerde titreme, artan endişe, korku, kaygı duyguları ile devam eden sinir sistemi şikâyetleri.

“Bu besinler beyni çalıştırıyor” için bir yanıt

  1. Bu site harika,örenmem gereken her şeyi burdan önrene biliyorum…Daha çok bilgi istiyoruz..:D

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek