Çocuğunuz için doğru okul seçimi yapın

Çocuğunuz için doğru okul seçimi yapın

Okul çağına gelmiş çocuğa sahip çoğu anne babanın en büyük sorunlarından biri de kuşkusuz onun için doğru okul seçiminin nasıl yapacaklarıdır?

Yıllar boyunca gözünüz gibi bakıp büyüttüğünüz çocuğunuzun iyi bir eğitim alması için ona doğru okulu seçmeli ve onu doğru alanlara yönlendirmelisiniz. Aksi taktirde kabiliyet ve yetenekleri ile uyuşmayan bir alanda yıllarını boşa geçirmesine vesile olmuş olursunuz.

Çocuğunuz için doğru okul seçimi önemli

Çocuk için doğru okul seçimi, onun geleceği ve yaşamı için atılacak en önemli ve ciddi adımların başında geldiği için mutlaka üzerinde iyi değerlendirmeler yapmalı ve gerekiyorsa uzmanlardan yardım almalısınız.

Eğitim-öğretim yılının açılma zamanının yaklaşması ile birlikte çocukları okula yazdırma ve okul ihtiyaçlarını temin etme telaşı da yakınlaşıyor. Gerek okul öncesi, gerekse ilkokul eğitim öğretiminin başlamasının eli kulağında. Dolayısıyla zaman daralıyor. Bu aşamada en önemli tercihlerden biri çocuğunuzu hangi okula göndereceğinize karar vermenizdir.

Çoğu anne-baba çocuğu için okul seçimi yaparken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi değil. Uzman Psikolog Yegan Sasık, okul seçerken neler dikkat edilmesi gerektiği hakkında anne-babalara yardımcı olacak açıklamalarda bulundu.

Çocuğum okula başlamaya hazır mı?

4+4+4 sisteminin ilk uygulamasından sonra veli ve eğitimcilerin önerileri dahilinde sistem revize edildi ve şu an için geçerli olan okula başlama koşulları şu şekilde belirlendi:

“1.sınıfa başlanacak tarihte 60-61-62-63-64-65-66-67-68 aylık olan çocukların okul olgunluğuna sahip olmadığı düşünülüyorsa sadece veli-ebeveyn inisiyatifine bağlı olarak, hiçbir kurum veya uzmandan rapor almaya gerek kalmaksızın, 1. sınıfa başlanması bir yıl ertelenebilir. 69-70-71 aylık çocukların okul olgunluğuna sahip olmadığı görüşü mevcutsa da bir uzman raporu ile 1. sınıfa başlamaları bir yıl ertelenebilir.”

Yeni eğitim sistemine göre ‘rapor’

Gelelim yeni sistemde adı sıklıkla geçen raporun ne olduğuna… ‘Rapor’ sözcüğü velileri oldukça ürkütmüş durumda ne yazık ki. Hatta kimi veliler sırf ‘rapor’ almamak adına çocukları hazır olmadıkları halde 1. sınıfa başlatmak istiyorlar. Burada sözü geçen ‘rapor’ bir çocuk gelişimi-ruh sağlığı uzmanından çocukların içinde bulundukları sene için ilkokul 1. sınıf düzen ve müfredatının uygun olmadığı, gelecek sene başlamasının çocuk adına sosyal-duygusal alan ve bilişsel becerileri edinmesi, yani öğrenmenin çok daha kolay, sıkılmadan ve yorulmadan gerçekleşebilmesi adına uyun olduğunun kağıda dökülmesidir.

‘Rapor’ herhangi bir tanı ve/veya etiketleme amacı ile değil, sadece çocuğun o an için okula hazır olup olmadığı ile ilgili bilgi içerir. Bir sonraki sene çocuğun hem yaş alması hem de sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel olarak yeni kazanımlar elde etmesi ile birlikte okula başlamaya hazır hale gelmesi beklenir.

1. sınıfa başlamanın uygun olup olmadığı ise tamamen bireysel farklılıklar gösterir. Eğer ki aklınız çocuğunuzun hazır oluşu ile ilgili karıştıysa mutlaka bir uzmandan görüş almalısınız.

Özel okul mu devlet okulu mu seçmeli?

Burada anne babaları endişelendiren karar özel okul mu devlet okulu mu oluyor çoğu zaman. Eğer tercihiniz özel okuldan yana ise maddi koşullarınıza uygun, sizi ödemeleri dolayısı ile ruhsal olarak yormayacak okullar seçmeniz ilk önerim olacak.

İyi bir okul fakat evde ödemeler ile ilgili kaygı ve sıkıntı yaşayan anne babalar görmek çocuklar adına ağır bir yük olabiliyor çoğu zaman.

Okul tercihinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da yabancı dil eğitiminin olup olmamasıdır. Kimi çocuklar çok dilli eğitimde zorlanabilirler. Dolayısıyla seçim aşamasında sizin hayal ve beğenileriniz ya da yakınlarınızın çocuklarının gönderildikleri okullar değil de sizin çocuğunuzun eğilim ve becerileri ile örtüşen okullar tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Okula başlama zamanı farklılık gösterebilir

Genel itibariyle okula başlamanın uygun olduğu zaman ve nasıl bir okulun daha işlevsel olacağı her çocuk ve ailevi düzene göre farklılık gösterir. Karar aşamasında çocuklarınızın yapısını, ailevi öncelik ve koşullarınızı iyice bir gözden geçirin derim.

Genel olarak bir okul hakkında fikir sahibi olmak için öncelikleriniz şunlar olmalı:

– Köklü, geçmişi olan bir okul olması,
– Tecrübeli ve aynı zamanda yenilikleri takip eden eğitimci kadrosu,
– Yabancı dil eğitimi veriyor ise ve temel amacım yabancı dil kazanımı ise okulun öncelikli eğitim diline tüm sistem üzerinde ağırlık vermesi (ekol okulları gibi).
– İlkokulun devamının olması.

Çocuklara öğrenme sevdirilmeli

En temel gereklilik, ilköğretim yıllarının çocuklara öğrenmeyi sevmeyi aşılayabilmeleridir. Dolayısıyla uygun olmayan sistemler içinde çocukların zorlanması sağlıklı değildir. Her çocuk gelişimi ve potansiyeli göz önünde bulundurularak hazırlanmış, sevgi ve sabır ile sunulan her yeni bilgiyi öğrenebilir. Önemli olan çocuklara neyin uygun geldiğini, öğrenme süreçlerine dair bireysel farklılıklarını, özel ilgi alanlarını keşfedebilmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek