Çocuk ateşlendiğinde ne yapılmalı?

Çocuk ateşlendiğinde ne yapılmalı?

Birçok anne-baba, çocuk ateşlendiğinde ne yapılması gerektiği konusunda tereddütte kalıp uzun bir süre bocalayabiliyor.

Çocuk ateşlendiğinde ne yapılmalı?

Uzmanlar, herhangi bir nedenle çocuğun ateşlendiği durumlarda dikkat edilmesi gereken önemli detaylar hakkında bilgi verdi.

Doktor, herbalist, ebe ve dört çocuk annesi Aviva Jill Romm, “Ateş, tek başına bir hastalık değildir. Vücudun bir enfeksiyona verdiği tepki; hastalığa dair bir sinyaldir. Ateşi düşürmek konusuna odaklanmaktansa çocuğa ihtiyacı olan çevreyi, rahatlığı sağlayarak bedenin enfeksiyondan kurtulma çalışmasına, dengeyi bulmasına ve iyileşmesine destek olun. Ateş, istenmeyen bakteriyi def etmek için vücudun ısısını yükselterek onun rahat edemeyeceği koşulu yaratmaya; bağışıklık sisteminin harekete geçmesine yarar.” diyor.

Buradan da anlaşılacağı gibi çocuklarda görülen yüksek ateşin birden çok nedeni ve buna bağlı olarak yine birden çok sonucu olabiliyor. İşte bütün bu konular hakkında diğer önemli detaylar…

Batı tıbbının semptomatik iyileşme sağlayan ilaçlarına alışmış biz zamane anneleri için ateşli çocuğu rahat bırakmak zor iş. Lakin adı üstünde: semptomatik tedavi… Yani rahatsızlıkları bastıran, yokmuş gibi gösterten ama rahatsızlıkların kaynağını iyileştirmeyen bir müdahale. Ateş düşürücüler sıkıntıları baskıladıkları için çocuk kendini iyileşmiş hissediyor ve dinlenmeye gerek duymuyor mesela. Şurubun etkisi geçene kadar hoplayıp zıplıyor.

Aviva Jill Romm ve Amerikalı çocuk doktorları Sears’ların kitabından derlenen ateşli günleri geçirmeyi kolaylaştıran liste şu şekilde:

Çocuk ateşlendiği zaman neler yapabiliriz?

Ateşli çocuğu ateşi olan her gün için bir gün fazladan evde tutmak yani okula göndermeyip iyice dinlenmesini sağlamak ilk öneri. Böylece daha tam iyileşmeden başka mikroplarla karşılaşmasını bir de bünyesini zorlayarak yeniden zayıf düşmesini engellemek önemli.

Ev her zaman havalandırılmalı; çocuğun evde geçirdiği zamanlarda yorucu olmayan aktiviteler yapılmalı. Hasta çocuğu TV karşısına oturtmak bir çözüm gibi gözükse de anne veya babanın ilgisi TV’den yansıyanlardan çok daha iyileştirici.

Ateşli çocuk bolca sıvı tüketmeli. Her saat başı bir bardak sıvı almasına özen göstermek gerek. Taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları, içine biraz limon sıkılmış su verilebilir. Bebekler ise normalden daha sık emzirilebilir.

Eğer çocuk iştahlı değilse buna güvenin. Yemeye zorlamayın. Vücut enfeksiyonla baş etmeye çalışırken sindirim için ayıracak fazladan enerjisi olmadığından yemiyordur. İyileştiğinde iştahını geri kazanacak ve aradaki farkı kapatacaktır.

Soğuk içecek ve yiyeceklerden bir de süt ürünlerinden uzak tutmak iyileşmeyi kolaylaştırır.

Ateşli çocuğu asla soğuk suyla yıkamayın. Beden ısısından birkaç derece düşük suda banyo yaptırabilir. Alnına, kasıklarına ve koltuk altlarına ılık suyla ıslatılmış bez koyabilirsiniz.

Enfeksiyonla savaşmak

Sarımsak, C vitamini enfeksiyonla savaşan bünyeye yardımcı olacak takviyeler. 4 yaşından büyük çocuklar her 4 saatte, bir tane ezilmiş sarımsağı bir kaşık balın içinde tüketebilirler; sarımsak tüketmeyen çocuklar için sarımsaklı limonata işe yarayabilir.

Hazırlanışı:
3 diş sarımsağı bir kavanoza koyun.
Üzerine bir bardak kaynamış su ekleyip yarım saat bekletmek üzere kapağını kapatın.
Yarım saat sonra sarımsak dişlerini suyun içinden alın.
Üzerine yarım limonun suyunu ekleyin ve balla tatlandırın.
C vitamini olsun diye portakal suyu verecekseniz portakalların oda ısısında olmasına dikkat edin.

Ne zaman endişelenmenize gerek olmaz?

Çocuğunuz ateşliyken sakinliyor, ateşin derecesi biraz düşünce rahatlıyor ve iyi görünüyorsa,

Ateşe rağmen uyuyor, oynuyor, su içiyorsa,

Ne zaman doktora gitmek gerekir?

– Ateş üç günden uzun sürüyorsa,

– Ateş 48 saat boyunca 40 derecenin üzerine çıkıp duruyorsa,

– Çiş yaparken acı, kusma, kulak ağrısı gibi şikâyetler ateşe ekleniyorsa,

– Durumu zamanla kötüleşiyorsa doktora gitmenin zamanı gelmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek