Çocuklarda bahar hastalıklarına dikkat

VKV Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü doktoru Ayla Kamburoğlu Yüksel, bahar aylarında çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarında artış olduğunu söylüyor.

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte havada yoğun biçimde ısı ve nem değişiklikleri yaşanıyor. Bu dönemde çocuklarda sık olarak çeşitli virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları görülüyor. Rhinovirüs, RSV, Influenza ve Adenovirüsler bunların başında geliyor. Bu virüsler genellikle burun akıntısı, hapşırık, öksürük, halsizlik, hafif ateş şeklinde belirtilerle seyreden üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor. Baharda, Psödokrup (yalancı difteri) diye adlandırılan klinik tabloya yol açarak, ses kısıklığı, kuru ve boğuk tarzda öksürüklere neden olabilen Parainfluenza tiplerine de rastlanabiliyor. Alerjik hastalıkların bir kısmı (saman nezlesi gibi) da bu aylarda artış gösterebiliyor.

Çocukları, belirtilen üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hasta kişilerle temasını önlenmekten geçiyor. Bu amaçla kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçının. Okul içinde bulaşmayı en aza indirmek veya önlemek amacıyla hasta çocuğun okula gönderilmemesi ve bir çocukta bulaşıcı bir hastalık tespit edildiğinde okulun haberdar edilmesi gerekiyor. Sınıfların düzenli havalandırılması, ortak kullanım alanlarında çocukların hijyen koşullarına dikkat edilmesi de önemli. Tüm hastalıklardan korunmada el yıkamanın çok önemli rolü bulunuyor. Doğru el yıkama bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasını önemli ölçüde azaltıyor.

Baharla gelen hastalıklardan korunmada önerilen bir medikal tedavi bulunmuyor. Ancak, alerjik hastalıkların ortaya çıkmasını önleyen veya alerjiye bağlı yakınmaların şiddetini azaltabilen koruyucu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılabiliyor. Grip aşıları, uygun mevsimde, uygun görülen çocuklara, doktor kontrolünde yapılabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek