Diş sağlığı ve çürükleri önlemek için yapılması gerekenler

Ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Genellikle insanlar ilk tanıştıkları insanların dişlerine bakarlar. Diş sağlığınızı korumak ve çürükleri önlemek için yöntemler.

1. Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerinizi fırçalayın ve her gün düzenli olarak diş ipi kullanın.

2. Diş fırçanızı küçük başlı seçin

3. Dişlerinizin iç yüzeylerini, dış yüzeylerini, çiğneyici yüzlerini ve dilinizin üstünü fırçalayın, ara yüzlerde diş ipliği kullanın.

4. Orta derecede sert yada yumuşak kıllı diş fırçası kullanın, fırçanızı belirli aralıklarda değiştirin.

5. Asla başkasının diş fırçasını kullanmayın.

6. Dengeli beslenmeye dikkat edin.

7. Dişlerinizi çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren uygulamalarla ilgili (florlama ve fissür örtücüler) bir diş hekimine başvurun

8. Florürlü bir diş macunu kullanın.

9. Şekerli yiyecekleri ana öğünlerde tüketin, yemek aralarında bir şey yememeye özen gösterin.

10. Çürüklerin erken yakalanması için belirli periyotlarla diş hekimine başvurun. Belirli periyotlarla diş hekimine görünmek diş çürüklerinin erken teşhisini sağlıyor.

“Diş sağlığı ve çürükleri önlemek için yapılması gerekenler” için 2 yanıt

  1. AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NE YAPMALIDIR?

    1. Bir çok diş çürüğünün oluşumu aylar sürer. Diş hekimine gitmek için dişlerin ağrıması beklenmemelidir. Yılda iki kez diş hekimine gidilmelidir .
    2. Çocukluk dönemindeki beslenme diş sağlığı yönünden çok önemlidir. Kalsiyum, fosfor ve flor mineralleri yeterince alınmalıdır. Dişeti diş sağlığı ve sağlamlığı için gerekli C, A ve D vitamini eksikliği olmamalıdır. Süt, süt ürünleri ve taze meyvalar özellikle yararlıdır.
    3. Sürekli yumuşak besinlerle beslenmekten kaçınmalıdır. Havuç, elma gibi yiyecekleri ısırarak yemek diş sağlığı için gereklidir.
    4. Öğün aralarında rasgele yemekten ve şekerlemelerden kaçınmalı, her tatlı yiyecekten sonra ağız suyla çalkalanmalıdır. Asit, kola, gazoz gibi içeceklerden kaçınmalıdır
    5. Her akşam yatmadan önce ve yemeklerden sonra dişler tekniğine uygun olarak fırçalanmalıdır.
    6. Dişler kürdan dahil hiç bir şeyle karıştırılmamalıdır. Diş araları temizliğinde diş ipi kullanılabilir.
    7. Sigara ve alkol diş sağlığı için çok zararlıdır.
    8. Fındık, ceviz gibi şeyler dişlerle kırılmamalıdır.
    9. Sakız çiğneme, ağıza kalem, parmak sokma, tırnak yeme, dudak, parmak, yanak ısırma, özellikle ilk okul sıralarında çeneye el dayama gibi alışkanlıkların dişler ve çene için zararlı olduğu unutulmamalı, bunlardan kaçınmalıdır.
    10. Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
    11. Diş hekimi gerekli görmedikçe diş çektirmemeli, özellikle bilgisiz kişilere diş çektirmekten kaçınılmalıdır.
    12. Çocuklara 2 yaşından sonra yalancı meme, biberon kullandırtmamalıdır.
    13. Ağzı açık uyuma dişlere zararlı olduğundan burunda böyle uyumaya sebep olan tıkanıklık nedenleri araştırılıp ortadan kaldırılmalıdır.

  2. Dişler sindirim sistemimize yardımcı olan yapılardır. Onlara iyi bakmazsak sadece dişlerimizi değil bir çok organımıza zarar veririz. Mekanik sindirimi sağlayan dişlerin kaybı söz konusu olduğunda aldığımız besinler tam olarak çiğnenmediği için büyük parçalar halinde mideye iner ve sindirimi zorlaşır. Kilo alımına neden olur.
    Çürük dişin verdiği zararlar
    Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede veya ısırmada da zorluk olur.
    Neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkiler. Sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.
    Çürük dişlerin, kalbin mikrop kapma riskini artırdığını belirtilmiştir. Diş çekimi sonrasında meydana gelecek ciddi kanama sonucunda tansiyonun düşmesi, çarpıntı ve ritm bozukluğunun yanı sıra, kalp kapağında bozulma ve mikrop kapma sonrası ölüm gerçekleşebiliyor.
    Dişlerdeki çürük besinlerle mideye, oradan da kan yolu ile vücudun çeşitli yerlerine yerleşebilir. Bu da çok ciddi olumsuzluklara neden olmaktadır.
    Çürük diş, kana mikrop yayabilir. Kana giden mikrop beyine, kalbe, böbreğe kısaca kanın gideceği her yere mikrobu taşır ve ciddi zararlar vermesi olasıdır.
    Şeker hastalarına ciddi zararlar verebilir. Kan şekerinin düzeyinde bozulmalar meydana getirebilir. Çünkü karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Ağızda sindirime yardımcı olan dişlerin olmaması demek, karbondihrat sindiriminde aksamalar olması demektir.
    Çürüklerin yol açacağı diş kaybı, gıdaların çiğnenmeden yutulmasına, mideyi yormasına ve bunun sonucunda obezite oluşumuna neden olur.
    Yapılan araştırmalarda diş çürükleri, diş taşları ve kronik enfeksiyon odağı olan ağızda kalmış köklerin kalp ve damar hastalıkları ile,erken doğumlarla ve böbrek hastalıkları ile ilişkisi olabileceği bulunmuştur.
    Ağızdaki herhangi bir çürüğün fokal enfeksiyonu sonucu, çene altındaki lenf bezlerinde büyüme, kalp, kalp kapakçıkları, eklemler, böbrekler ve damar hastalıkları meydana gelebilir. Kanser hücrelerinin gelişimine katkıda bulunabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek