Doğum kontrol hapları kalp için zararlı

Genetik faktörler, sigara, stres ve fast foodla birlikte, kullanılan doğum kontrol hapları da kalp krizini tetikliyor. Uzmanlar, genç yaşlarda görülen kalp krizi vakalarının nedenleri arasında genetik faktörler, sigara, fast food beslenme, stres ve doğum kontrol haplarının ön sıralarda yer aldığı belirtiliyor.

Daha çok gelişmiş ülkelerde görülen kalp krizi vakalarının Türkiye’de de giderek arttığı görülüyor. Kalp krizinin gençlerde daha tehlikeli sonuçlar doğurabildiğini belirten uzmanlar, yaşlılarda kalp krizi sırasında ana damar tıkanınca, gelişmiş olan yan damarların devreye girdiğini ve kalbin kansız kalmadığını, sözü edilen yan damarların ancak 50’li yaşlarda geliştiğini, gençlerde bu damarların gelişimi henüz tamamlanmamış olduğunu söylüyor.

Uzmanlar, sigara ve stresten uzak durmaları, kan şekeri ve tansiyon düzeyleri hakkında da bilgi sahibi olmaları konusunda gençleri uyarıyor. Bu konuda bilgi veren Memorial Hastanesi’nden Prof. Dr. Servet Öztürk, özellikle katı yağların, doğum kontrol haplarının ve diyabetin kalp krizi için büyük birer risk oluşturduğunu söyledi.

Besinlerdeki katkı maddeleri ve et ürünlerindeki donmuş yağların kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkisinin büyük olduğunu söyleyen Prof. Öztürk şunları anlattı:
“Bizim eskiden süregelen yemeklerimiz, tatlılarımız ile ağır bir beslenme alışkanlığımız var. Ancak, eskiler bu yediklerini yaktıkları için, yani ne kadar yerlerse o oranda hareket ettiklerinden herhangi bir sağlık sorunları ile karşı karşıya gelmiyordu. Gidecekleri yere yürüyerek gidiyor, tarlasında çalışıyor, uykusunu alıyordu. Şimdilerde ise yemek var, hareket yok, uyku düzeni yok. Nüfusun artmasına karşın dolaşılacak, spor yapılacak alanlar azaldı. İnsanların hareketleri kısıtlandı ve hazır yiyeceklere yöneldi. Spor yaparken, stres ve sinirsel yapı da kalbi olumsuz etkiliyor.”

Kalp krizi önlenebilir

Bilimsel çalışmalar belirli koşulların ve yaşam biçimlerinin kalp krizi tehlikesini artırdığını, bu koşullar değiştirilirse kalp krizlerinin de azaltılıp önlenebileceğini ortaya koyuyor. Sağlık içinde yaşamanın gerekleri alışkanlık haline getirilirse, ailede herkes bundan yararlanır. Özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme ve yaşama alışkanlıklarının kazandırılması, onlara uzun ve sağlıklı bir ömür hazırlayacaktır.

Sigara içmeyin

Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup bırakanlarda da kalp krizi ihtimali gittikçe azalarak zamanla hiç sigara içmemiş olanların durumuna yaklaşır. Sigarayı bırakarak çocuklarınız için de örnek olun. Siz sigara içmezseniz onların da sigaraya başlaması olasılığı azalır.

Yüksek tansiyon tedavi edilmeli

Yüksek tansiyon fark edilmez ve gereği gibi tedavi edilmezse kalp krizi, felç ve böbrek yetersizliği (üremi) gibi öldürücü hastalıkların gelişmesi tehlikesi çok yüksektir. Yüksek tansiyonu normale düşürmek için yemekler ve içeceklerle alınan sodyum miktarını azaltmak gerekir. En çok sodyum içeren madde sofra tuzudur.

Yüksek tansiyonu olan bir kimse ilaçla tedavi görüyor olsa bile aldığı tuz miktarını azaltmalıdır. Sodyum içeren sodalardan ve karbonat kullanımından vazgeçmelidir. Fazla kilolar verilmeli, stresten olabildiğince kaçınmalıdır. Birçok kimsede sadece bu önlemlerle tansiyon önemli ölçüde düşürülebilir. Fakat ayrıca ilaç tedavisi de gerekebilir. Bu durumda hekimin vereceği ilacı, yine hekim kesmedikçe veya değiştirmedikçe aksatmadan kullanılmalıdır.

Şeker hastalığı

Diyabet de denilen şeker hastalığı, daha çok kilo fazlası bulunan orta yaşlılarda görülür. Hafif olduğu durumlarda bir kimsede yıllarca farkına varılmadan, şikâyete yol açmadan bulunabilir. Bu durumda bile kalp hastalığı ve diğer damar bozuklukları tehlikesini önemli ölçüde artırır. Yapılacak genel sağlık kontrolleri diyabetin erken dönemde teşhisini, gerektiği gibi tedavisini sağlayabilir. Hekimin belirleyeceği diyet uygulanmalı, sigaradan kaçınmak, varsa yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi risk etkenleri kontrol ve tedavi edilmelidir.

Düzenli egzersiz

Bilimsel gözlemler, sakin ve hareketsiz bir günlük yaşam sürdürenlerde kalp krizlerinin yürüme, koşma, bisiklete binme ve yüzme gibi beden faaliyetlerini düzenli bir şekilde yapanlara oranla daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur.

Yaşınıza ve sağlık durumunuza göre sizin için en uygun egzersiz biçiminin nasıl olacağını hekiminiz size söyleyecektir. Kendinize uygun bir egzersizi düzenli olarak uygulamakla, başka birçok yararları yanında kalp sağlığınızı da koruyacağınızı hatırdan çıkarmayın.

Öte yandan istatistikler şişmanlığın yaşam süresini önemli ölçüde azalttığını göstermektedir. Kilo fazlanız varsa normal vücut ağırlığına erişmek için hekiminizin yardımını isteyin. Çocuklarınız olması gereken kilonun üstünde ise onların da normal vücut ağırlığı içinde büyümelerini sağlamaya çalışın.

35 yaştan sonra kullanılmamalı

Doğum kontrol haplarını kullanan kadınlarda kalp krizi olasılığının bir ölçüde artığı bilinmektedir. Doğum kontrol hapları, özellikle kilo fazlası veya böbrek hastalığı bulunan veya gebeliği sırasında tansiyonu yükselmiş ya da ailesinde yüksek tansiyon olan kadınlarda tansiyonu yükseltebilir.

Doğum kontrol hapları ile aynı zamanda sigara kullanmak özellikle tehlikelidir. Doğum kontrol haplarının 35 yaşından sonra kullanılmaması daha uygundur. Bu hapları hekiminizin tavsiyesi olmadan kullanmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek