El titremesinin nedenleri

El titremesi birçok insanın hayatını kabusa çeviren ve tedavisi oldukça güç hastalıkların başında gelmektedir.

Birden çok farklı sebeple meydana gelen el titremelerinin büyük çoğunluğu beyin kaynaklı nörolojik sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Küçük bir et parçasını kesmek için çatal bıçağınızla boğuşurken o bir türlü hâkim olamadığınız el titremeleriniz nedeniyle sofradaki bütün bakışları üzerinizde hissettiğiniz oldu mu? Ya da su içmek için elinize aldığınız bardağın okyanusta fırtınaya yakalanmış tekneler gibi sallandığını?

El titremeleri her yaşta herkes için can sıkıcı, tatsız, hatta korkutucu bir işarettir. Ne iyi ki nöroloji uzmanları çoğu zaman el titremelerinin arkasında ciddi bir nörolojik hastalığın olmadığını söylüyor ve ekliyorlar:

“Parkinson hastalığı ya da beyin-beyincik-omurilik kökenli herhangi bir hastalığa işaret edebildiği için el titremesini ciddiye almakta fayda var!”

El titremesinin tıp terminolojisindeki adı “tremor”dur. Farklı değişik tremor tipleri vardır. Titreme bazı kişilerde “istirahat tremoru” tarzındadır, dinlenme sırasında şiddetlenir, aktivite ile azalır. Bu tür tremorlar Parkinson hastalığı ile ilişkili olabilir.

“Postural tremor” adı verilen tipinde ise titreme ellerin yer çekimine karşı sabit bir pozisyonda tutulmasıyla belirginleşir. “Hareket tremoru” denilen tipinde ise herhangi bir çaba esnasında belirginleşen titremeler ortaya çıkar.

El titremesinin nedenleri çok farklı

Tremor birden ortaya çıktığı ve/veya hızla belirginleştiği, süratle şiddetlendiği durumlarda önemli bir sağlık sorununa işaret edebilir. Toksik ya da metabolik hastalıklara bağlı el titremelerinde “ani başlangıç ve hızlı ilerleme” tipiktir.

Karaciğerde bakır birikmesi sonucu ortaya çıkan “Wilson hastalığı”nda ya da “Multipl Skleroz”da görülen tremorlar da bazen Parkinson hastalığında olduğu gibi istirahat tremoru şeklinde olabilmektedir. Bu tip tremorların tipik özelliği, belirli bir hedefe yönelik harekete başlandığı zaman şiddetlenmeleridir.

Bazı kişilerde herhangi bir hastalıkla ilişkili olmadan da ellerde titreme olabilir. Bunlar özellikle stresle, yorgunlukla, alkol kullanımıyla, uykusuzlukla ilişkilidir. Herhangi bir hastalığa işaret etmeyen bu tip titremelerin en önemli özelliği ince ve hızlı olmasıdır.

Tiroid çok çalışıyorsa…

Tiroid bezinin çok çalıştığı durumlarda, alkol bağımlılarında alkolün bırakılması durumunda, kafein bağımlısı olanlarda kafeinin kesilmesi halinde, solunum yolları genişleticisi olarak kullanılan nefes açıcı bazı ilaçların etkisi sonucunda ya da uzun süre kortizon kullanımı nedeniyle ortaya çıkan bu tip el titremeleri çoğu zaman yavaş yavaş gelişir.

Alkolün bırakılması, tiroid bezi hastalığının tedavi edilmesi, titremeye yol açan ilaçların kesilmesi genellikle yeterli olur. Bazen rahatlatıcı ilaçlardan (trankilizanlar), beta blokerlerden (propronalol) faydalanmak da gerekebilir.

El titremeleri herhangi bir nörolojik hastalığı işaret edebileceği için mutlaka bir nöroloji uzmanı tarafından dikkatle değerlendirilmesi gereken bir şikâyettir. Herhangi bir tedavinin gerekli olup olmadığı kararını nöroloji uzmanına bırakmak şarttır.

“El titremesinin nedenleri” için 16 yanıt

  1. Diğer yazıya da yazdım, buraya da yazıyorum: El titremelerinin nedenleri bakımından birçok çeşidini yazmışsınız. Bu çeşitler yapılacak test ve tetkiklerle mi anlaşılıyor ve hepsi için tedavi yollarını da yazar mısınız?

  2. El titremesi gerçekten çekilmez bir hastalık. Allah el titremesi sorunu yaşayanların yardımcı olsun. Sabırlı olmak gerekiyor

  3. slm el titremesi için ne yapabilirim kendimi intar edicek kadar canımı sıkıyo lütfen yardımcı olun

  4. el baş titremesi için yapılan cerrahi müahele vede buları yapan merkezler hakkında bilgi verirmisiniz.

  5. el titremesi çok hafif düzeyde olanlar için ilaç kullanmaksızın neler yapılabilr doktor ilaç verdi kullanınca geçiyor ancak kullanmayınca eski halini alıyor ne yapmalı ben tıp 1. sınıftayım cerreh olucam elimin titrememesi lazım yardımmm

  6. yaklaşık ikibuçuk senedir ellerim fazla titriyor öncedende vardı ama bukadar değildi şimdi nereye başvuracağımıda pek iyi bilemiyorum . Açıkcası biraz da korkuyorum .Lütfen bana yardımcı olun .

  7. iyi günler bende zaman zaman el titremesi oluyor genelde heyecan anın da daha sık oluyor tedavisi nedir bilmiyorum bu durum canımı cok sıkıyo yardımcı olur musunuz

  8. 19 yaşındayım 2 yıldır ellerimi titriyo doktora gidtim sinirsel dediler gönderdiler. ellerim titremesi gidtikce fazlalaştı tekrar başka hastaneye gidtim bütün tahliler sonucunda şu anda emes tedavisi görüyorum 8 aydır ilaç kulandığım halde el titremesi geçmiyo. lütfen yardımcı olunuz

  9. sadece yazı yazarken elim titriyor.nöroloji uzmanları parkinson,yazıcı tremor,yazıcı krampı,deprasyon tanıları koydular.psikiyatrıst sosyal fobi diyor.hepsi değişik ilaçlar verdi.hepsinden hiç yarar görmedim aksine hastalıgım artı.yardımcı olursanız memnun olurum.

  10. Merhaba arkadaşlar aynı dertten bende de var.Alkol fazla aldığım günün sabahı daha fazla titreme oluyor.Birde sigara içmediğim zaman sankı el tıtremesi gidiyor.Sigarayı ılk ıçmeden sonra el titremesi dahada artıyor…

  11. hocam saygılar en günlük düzenli ama akşam alkol alan birisyim stres deseniz bol alkol aldığımda rahatlıyor ve mutlu olyorum cevremde benim gib alkol alan var ama ellri titremiyor hocam derdime care yaşım 44 bu arada gündüz alkol almıyorum

  12. ben 19 yaşındayım ve ani bir üzüntüden sonra ellerim ara ara titremeye başladı engel olamıyorum doktora başvurmam şart mı sizce ?

  13. merhaba..stresten ve alkoldan asırı el tıtremesı var bende.bunun ıcın eczaneden alabılecegım bır ılac varmı? varsa ısmı ne?

  14. hocam saygılar. Sağ elimde yazı yazarken titreme oluyor. Özellikle yazı yazarken biri bakıyorsa daha çok heyecanlanıp yazamıyorum.

  15. Heyecan ve kaygı yani sosyal fobi kaynaklı el titremesi ve kasılmalarını diğerlerinden ayırmak gerekir. bende de kaygı kaynaklı ve özellikle yazı yazarken ortaya çıkan el kasılması ve titremesi problemi var. tedavi olarak ilaç ve terapi olarak öneriliyor ama en etkili yöntem olayın üzerine giderek felaket senaryoları ile yüzleşmek. ancak bu durum yine insanın günlük aktivitelerini sınırlayacak ve mutsuzluk aşılayacak duruma gelmişse alarm zilleri çalıyor demektir. kesinlikle uzman yardımına başvurmak gerekir.

  16. 20 yaşındayım ve ellerim çok aşırı titriyo önce sadece bardak taşırken oldu şimdi sofrada yemek yerken bile oluyor çok kötü oluyorum biri yanımdayken elimi birşeye atmaya korkuyorum yalnız veya ailemin yanındayken birşey olmuyo ama başka kişilerin yanında çok oluyo hayattan soğuyorum lütfen yardım eder misiniz şimdiden çok teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek