Enfeksiyon, en yaygın kısırlık nedeni

Hem erkek hem kadın için, üreme organlarında görülen enfeksiyon, en önemli kısırlık nedenlerinin başında geliyor. Çoğu çift, çocuk sahibi olmayı arzular. Ancak, bazı hastalıklar bu duyguyu yaşamaya engel olabiliyor.

Ferti-Jin Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Seval Taşdemir, kısırlığı, çiftin bir yıl süresince korunmamasına rağmen, gebeliğin gerçekleşmeme durumu olarak tanımlıyor. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, her altı çiftten birinde kısırlık problemi olduğunu gösteriyor. Çocuk sahibi olmak, kadının sağlığına bağlı olduğu gibi, erkeğin sağlığına da bağlı olabiliyor ve bazen sorun her iki kişide de yaşanabiliyor.

Kadınlarda görülen kısırlık nedenlerinin başında, yumurtlama bozuklukları, tüplerin hasarlı veya tıkalı olması ve endometriozist geliyor. Rahim ağzındaki enfeksiyona veya bu bölgedeki mukusa (salgı) ait bozuklukları da çocuk sahibi olmayı engelleyebiliyor. Rahmin yapısal bozuklukları ile rahim ve rahim ağzında, düz kas dokusunun büyümesi sonucu ortaya çıkan ve ‘miyom’ olarak adlandırılan iyi huylu tümörler de kısırlık nedenlerinin arasında sayılıyor.

Kadın üreme organlarındaki enfeksiyonların erken tanı ve tedavisi, yaygın olarak görülen bu hastalıkların kalıcı hasarlara neden olmasını ve ileride kısırlık gibi istenmeyen sonuçlar doğurmasını önemli ölçüde engelliyor.

Erkeğe bağlı faktörler, tek başına kısırlık sebebi olabildiği gibi, diğer nedenlere de eşlik edebiliyor. Bu yüzden, erkekten kaynaklanan kısırlığın tedavisinde, eşlerin birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Erkek infertilitesi (kısırlık) çeşitli nedenlerden kaynaklanabiliyor. En sık rastlananları; sperm üretim bozuklukları, spermin testislerden dışarı çıkmasını engelleyen yapısal bozukluklar ve bağışıklık sisteminin üremeye engel oluşturması olarak sıralanıyor. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de enfeksiyon, kısırlığın en yaygın nedenlerinin başında geliyor. Enfeksiyon, sperm hareketliliğini ve sayısını etkiliyor. Enfeksiyondan kaynaklanan kısırlıkta çiftlerin mutlaka birlikte tedavi edilmesi gerekiyor. Çiftlerden birinin tedaviye katılmaması, eşlerin yeniden enfekte olmasına yol açarak kısırlık tedavisinin başarı şansını engelliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek