Erken yaşta gebelik de ileri yaşta gebelik de riskli

Anne yaşının gebeliğe pek çok etkileri vardır. Yaş ilerledikçe meydana gelen kromozom bozuklukları; düşük, erken doğum, ölü doğum gibi istenmeyen durumlara sebebiyet verebiliyorlar. Bu nedenle ileri yaşlardaki gebeliklerin daha sıkı takip edilmesi gerekiyor.

35 yaşından itibaren, öncelikle Down Sendromu adını verdiğimiz genetik bozukluğun görülme ihtimali artar. 20-29 yaşlar arasında ihtimal 1/1100 iken, bu 35 yaşında 1/350, 40 yaşında 1/100’dür. Yani 35 yaşında, 20’li yaşlara kıyasla ihtimal 3 misli artmıştır.

Uzmanlar, 35 yaşa kadar anne kanında ikili test, üçlü test adını verdiğimiz testleri yaparken, 35 yaşından itibaren gerçekleşen gebelikler için amniosentes öneriyorlar.

Amniosentes nedir?

Gebelik kesesinden su alınarak, bunun içindeki bebeğe ait hücreler ve genler ayrıntılı olarak incelenir. Şimdi yeni tekniklerle, en azından Down Sendromu olup olmadığı bu sıvıda 1 günde yüzde 100 saptanabiliyor. Kan testleri ile de bu ihtimalleri saptamak yüzde 90 mümkün oluyor.

Anne yaşının gebeliğe pek çok etkileri var, diğer kromozom bozukluklarında da artma olabiliyor. Bu da gebeliğin düşükle sonlanma ihtimalini artırdığı gibi ölü doğumlar, erken doğumlar, gebelikte görülen yüksek tansiyon gibi komplikasyonlar da çoğalıyor.

Annelerin gebelik komplikasyonlarına bağlı olarak ölmeleri ihtimali de 35-39 yaş arasında maalesef 4 misli artmaktadır.

Genç gebelikler, anne-bebek için ne risk taşıyor?

Burada 2 grup yapmak gerekiyor. 16-18 arası, bir de 16 yaşından ufak olanlar. Genel olarak bin 500 gramdan daha ufak bebek doğurma ihtimali, genç annelerde normalin 2 misli şeklindedir.

Tıbbi ve psikolojik sorunlar, anne yaşının 16’nın altında olması halinde katlanarak artmaktadır. Mesela, bu durumda tahsil hayatı ciddi sıkıntıya girmekte, tabii bir de bu gebeliğin isteğe bağlı olarak ya da olmayarak oluştuğuna da bakmak gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek