Gebelikten korunmada en etkili yöntemler

Gebelikten korunma yöntemlerinin birçok çeşidi olmasına rağmen bunlar içinde en güvenilir olanlar; erkeklerde kanalların ve kadınlarda tüplerin bağlanması, rahim içi araçlar yani spiraller ve hormon kontrol yöntemleridir. İşte gebelikten korunmada en etkili yöntemler…

İstenmeyen gebelikleri önlemek ve gereksiz cerrahi müdahaleden korunmayı amaçlayan gebelikten korunma yöntemlerinin diğerleri ise bariyer yöntemleri, deri altı kapsüller, doğal yöntemler, tüplerin bağlanması ve kanalların bağlanması olarak sıralanabilir.

Kondom (Prezervatif)

Erkekler tarafından kullanılmak üzere, bir çeşit lastikten yapılmış çok ince ve esnek bir kılıftır. Cinsel ilişki sırasında, spermlerin kadının haznesine geçmesini engeller. Doğru kullanıldığında, oldukça etkilidir. Her cinsel ilişki için yeni, kullanılmamış bir kılıf takılır. Kılıf, sertleşmiş erkeklik organına, kadının haznesine hiç temas etmeden önce takılır. Boşalma sonrası, organ gevşemeden çıkartılmalıdır. Gebelikten koruma oranı, yırtılma olmazsa, yüzde 2.5 ile 10 arasındadır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (HIV/AIDS, hepatit-B, frengi, bel soğukluğu, klamidya) da korur.

Diyafram

Ülkemizde pek kullanılan bir yöntem değildir. Cinsel ilişki öncesi hazne içinde rahim ağzına şapka şeklindeki diyafram spermisit (sperm öldürücü) krem sürülerek uygulanmaktadır. Bu yöntemde, yüzde 15 civarında başarısızlık oranı bildirilmektedir. İlişki öncesi uygulama uygulama gerekmesi ve ilişki esnasında yerinden oynaması halinde istenmeyen gebeliklere sebep olabilir. Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

Kadın kondomu

İnce, şeffaf, yumuşak plastikten yapılmış, uçları halka ile gerilmiş, kılıf şeklinde bir araçtır. Cinsel ilişki öncesinde, kadının haznesine yerleştirilir. Cinsel ilişki sırasında, spermlerin kadının haznesine dökülmesini engeller. Spermisitle birlikte ve doğru kullanıldığında, oldukça etkilidir. Her cinsel ilişkide, yeni bir kadın kondomu takılmalıdır. Anne sütünü etkilemediği için emziren kadınlar da kullanabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (HIV/AIDS, Hepatit-B, frengi, bel soğukluğu, klamidya gibi) korur.

Spermisitler (Sperm yok ediciler)

Kadının haznesine konularak uygulanan jel, fitil ve köpüren tabletlerdir. Tabletlerin erimesi için cinsel ilişkiden 10-15 dakika önce haznenin derinine uygulanmaları gerekir. Etkisini tam gösterebilmesi için cinsel ilişkiden sonra da en az 6 saat hazne hiçbir sebeple yıkanmamalıdır. Haznenin, doktor tarafından önerilmedikçe herhangi bir sebepten yıkanması, doğal korunmasını bozarak enfeksiyonların oluşma riskini artıracağından, kesinlikle önerilmez. Spermleri hazne içinde etkisiz hale getirerek gebeliği önler. Doğru kullanıldığında, oldukça etkilidir. Her cinsel ilişki için uygulama tekrarlanmalıdır. Anne sütünü etkilemediği için emziren kadınlar da kullanabilir. Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

Deri altı kapsülleri

Kolun iç kısmına yerleştirilen, kibrit çöpü büyüklüğünde silikon çubuklardır. Kadında doğal olarak bulunan kadınlık hormonlarından yalnızca birini (progesteron) içerir. Yumurtlama ve döllenmeyi önler. Türüne göre 3 ya da 5 yıl boyunca gebelikten korur. Çok etkilidir. Gebelik şüphesi olmayan herhangi bir günde, tercihen adetin ilk 7 günü içinde uygulanır. Adet kanaması miktarında azalma, ara kanamalar ve lekelenmeye neden olabilir. Anne sütünü etkilemediği için emziren kadınlar da kullanabilir.

Rahim içi araç

Halk arasında spiral olarak bilinen, rahim içine yerleştirilen küçük plastik bir araçtır. Bakır ve hormon içeren tipleri vardır. Döllenmeyi önler. Çok etkilidir. 10 yıla kadar koruyan bakırlı tipleri vardır. Kadının gebe olmadığından emin olunan herhangi bir zamanda uygulanabilir. Uygulama sırasında adetli olmak gerekli değildir. Çıkartıldığında hemen gebe kalınabilir. İlk aylarda lekelenme, adet miktarında artma veya adet süresinde uzamaya, adet sancısına neden olabilir. Anne sütünü etkilemediği için emziren kadınlar da kullanabilir. Koruma oranı, yüzde 98 civarındadır. Kurallarına göre uygulandığında, enfeksiyona neden olmaz.

Kadında tüplerin bağlanması

Artık çocuk istemeyen çiftlerde, kadınların yumurtalık kanallarının/tüplerin ameliyatla bağlanmasıdır. Tüpler bağlandığı için, yumurta sperm ile karşılaşmaz. Böylece, döllenme engellenir. Gebelik şüphesi olmayan herhangi bir zamanda, kadın evli ise kendisinin ve eşinin yazılı onayı ile yapılır. Çok etkilidir. Cinsel arzu, yeterlilik ve doyumda, adet kanamalarında hiçbir değişikliğe yol açmaz. Hastanede yatmayı gerektirmez.

Erkekte kanalların bağlanması

Artık çocuk istemeyen çiftlerde, erkeklerin tohum (sperm) kanallarının bağlanmasıdır. Kanallar bağlandığı için spermler boşalma sıvısına geçmez. Böylece, döllenme engellenir. Koruyuculuğun başlaması, hemen gerçekleşmez. İlk 20 boşalmada ya da yaklaşık 3 ay süreyle, kondom (prezervatif, kılıf) gibi ek bir yöntem kullanılmalıdır. Çok etkilidir. Cinsel arzu, yeterlilik ve doyumda, erkeklik organının sertleşmesinde hiçbir değişikliğe yol açmaz. Erkek evli ise kendisinin ve eşinin yazılı onayı ile yapılır. Cilt kesilmeden ve dikişsiz olarak uygulanabilir. Hastanede yatmayı gerektirmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek