Göz tansiyonu

Göz tansiyonu

Göz tansiyonu, zaman zaman gözlerde ve başta ağrı hissedilmesine, etraftaki nesnelerin bulanık olarak görülmesine, bulantı ve kusmaya neden olabilir.

Glokom, halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonu, zaman zaman gözlerde ve başta ağrı hissedilmesine, etraftaki nesnelerin bulanık olarak görülmesine, bulantı ve kusmaya neden olabilir.

Göz tansiyonu

Göz tansiyonu (glokom), göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi nedeniyle görme kaybına yol açan bir hastalıktır.

Halk arasında göz tansiyonu adıyla bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmezse, görme kaybına neden olabilir.

Göz tansiyonu sinsi bir şekilde ilerler

Glokomda göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Sıklıkla 40 yaşın üzerinde oluşan glokom, genellikle yıllar içinde çok sinsi ilerler.

Bu glokom tipi en sık görülen glokom tipi olup, primer açık açılı glokom olarak adlandırılır. Bu süre içinde, glokomlu kişilerin bir bölümünde de hastalığa ait herhangi bir belirti görülmez.

Göz tansiyonunun geri dönüşü yok

Glokom, birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığı zaman fark edilebilir. Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından, erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

Diğer bir glokom türü ise yine genellikle ileri yaşlarda krizle ortaya çıkan dar açılı glokomdur. Şiddetli göz ve baş ağrısı, görmede bulanıklık, gözde kızarıklık, bulantı ve kusma ile kendisini gösterir. Dar açılı glokomun, acil tedavi edilmesi gerekir.

Konjenital yani doğuştan glokomda ise çocuklarda göz büyümesi, gözde sulanma ve ışığa karşı hassasiyet oluşur.

Göz tansiyonu tedavisini geciktirmeyin

Glokom, teşhis edildikten sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz, fakat uygun tedavi ile kontrol altında tutulabilir ve görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Bu nedenle, göz doktorunuzun önerdiği tedaviyi düzenli ve hiç aksatmadan yapmanız gereklidir. Ayrıca, kontrollerinizi de düzenli olarak yaptırmak zorundasınız.

Açık açılı glokom, öncelikle göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar, genellikle göz damlası şeklindedir. Gerekirse lazer ile tedavi ya da cerrahi tedavi yapılabilir. Bu tedavilerin amacı görmeyi artırmak değil, kalan görmeyi korumaktır.

Krizle ortaya çıkan dar açılı glokomda ise acil tedavi gerekir. Doğuştan mevcut olan glokomda ise, tedavi esas olarak cerrahidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek