Grip aşısı ve özellikleri

Özellikle mevsim geçişlerinde grip hastalığına karşı uyaran uzmanlar, sağlıklı kişilerde yüzde 80 olan aşı ile korunma oranının, yaş ilerledikçe düştüğünü belirtiyor.

Grip aşısı, bir önceki yılda en sık karşılaşılan virüs tipine karşı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda hazırlanmaktadır. Aşı ile koruyuculuk, sağlıklı kişilerde yüzde 80’lere varmaktadır. Yaş ilerledikçe koruyuculuk yüzde 50-60’lara inmekle birlikte, hastalığın hafif geçirilmesi sağlanmaktadır.

Avrupa Şafak Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aziz Hacıbektaşoğlu’nun verdiği bilgilere göre, grip aşısı genel olarak, 65 yaş ve üzerindeki bireylerle, grip sonrası hastalık riski olan herkese, 6 aylık bebeklikten itibaren yapılmalıdır. Çünkü ağır seyirli hastalık nedeniyle, hem işgücü kaybı ve dolayısıyla ekonomik kayıp olmakta, hem de özellikle risk gruplarında ölümle karşılaşabilmekte.

Aşı yapılması gereken yüksek risk grupları

– 65 yaş ve üstündeki kişiler (Özellikle bakımevlerinde kalanlar)

– Kronik hastalığı olan kişiler (kronik kalp, akciğer -astımlılar dahil-, karaciğer,

karaciğer, böbrek hastalığı, şeker hastalığı ve diğer endokrin sistemi hastalığı bulunanlar)

– Kronik hastalık dışında bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler (kanserli-lösemili kişiler, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar)

– Uzun süreli Aspirin tedavisi alan çocuk ve gençler

– Ayrıca, risk grubundaki kişilerin grip bulaştırabilecekleri sağlıklı kişilerin de (hastanelerde yoğun bakım, yenidoğan, nakil, bağışıklığı zayıf hastaların bakıldığı bölümlerde çalışan doktor, hemşire, hastabakıcılar, kreş ve huzurevi çalışanları, birlikte yaşayan aile bireyleri) aşılanması önerilmektedir.

Yumurta alerjisine dikkat!

Aşı, embriyonlu yumurta kesesinden elde edilmektedir. Bu nedenle, yumurta alerjisi olanlar aşı olmamalıdır. Aşı sonrası nadiren, hafif geçen nezle benzeri bir tablo oluşabilir. Aşı yerinde kızarıklık, ısı artışı, hafif ateş, kas ağrıları, kırıklık hissi olabilir. 1-2 günde düzelir. Ateşli hastalığı olanlara, iyileştikten sonra aşı önerilir.

Gebe kadınlarda 3. aydan sonra ve yenidoğan dönemi bebeklerine aşı yapılabilir. AIDS’liler de aşı olabilir.

Sağlık personeli yapmalı

Aşı, ticari olarak eczanelerde bulunmaktadır. Reçetesiz alınabilir, fakat bir hekime danışılarak yapılması birçok açıdan faydalıdır. Aşı uygulaması erişkinlerde omuz kası içine veya cilt altına, 2 yaşın altındaki çocuklarda uyluğun ön-yan kısmına, bir sağlık personeli tarafından yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek