Guatr hastalığında ilaçlı tedavi dönemi

Ülkemizde nodüllü ve nodülsüz guatr çeşitlerinde yaygın olarak cerrahi tedavilerin uygulandığını söyleyen uzmanlar, batı ülkelerinde tiroid hastalıklarında ameliyatın rolü her geçen gün azaldığını ve ilaçla tedavinin ağırlık kazandığını beliriyorlar.

maktadır. Bunun nedeni maliyetin düşürülmesi, hastanede yatma zorunluluğunun ortadan kaldırılması isteği, anestezi ve cerrahi tedavinin kaçınılmaz olarak neden olabildiği sorunların önlenmesi ve cerrahinin geriye dönülmez bir tedavi seçeneği olmasıdır.

Prof. Dr. Cumali Aktolun, guatrda ameliyatının risklerini ve ameliyatsız tedaviyi anlattı: “İyi eğitimli ve deneyimli bir cerrahın yaptığı ameliyatlarda sorunla karşılaşma riski de azalmakla beraber önlenemeyen bazı sorunlar yine de mevcuttur.

Konsept değişti

Örneğin tiroidit (tiroid iltihabı), hipertiroidizm (zehirli guatr) ve hipotiroidizm’de ameliyat bir seçenek olmaktan çıkmıştır. Zira, son yıllarda guatr tedavisinde konsept değişmiştir; cerrahi tedavi, artık (neredeyse sadece) kanser riski olan nodüllerde ince iğne aspirasyon biyopsisini takiben kullanılmaktadır.

Ameliyat hala yaygın

Ancak, ülkemizde cerrahi tedavi, gerek nodüllü gerekse nodülsüz guatr çeşitlerinde hala yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu da cerrahların iş yükünü gereksiz yere artırmakta ve sonuç olarak ameliyathanelerin sınırlı sayıda olması dolayısıyla da ameliyat kuyrukları oluşmaktadır.

Ayakta tedavi

Ülkemizdeki gibi sınırlı imkânları olan sağlık sistemlerinde her türlü hastalığın tedavisinde olabildiğince ayakta tedavi (out-patient) yöntemleri (örneğin guatrda RAI kapsül tedavisi) benimsenip hastaların hastanede yatmasını zorunlu kılan geniş cerrahi girişimler (örneğin guatr ameliyatları) sadece kaçınılmaz olduğunda uygulanmalıdır. Bu şekilde davranıldığında; hem tedavi giderleri önemli ölçüde azalacak, hem de hastalar kaçınılmaz olan ameliyatlar için uzun süre beklemek zorunda kalmayacaktır.

Guatr nedir?

Boyun ön yüzünde cildimizin hemen altında sağ ve sol şah damarlarımızın arasında yerleşmiş bulunan tiroid bezesinin kanser dışı büyümesine guatr denir.

Tiroid bezesinin salgıladığı hormonun gereğinden fazla olduğu guatr türüne “zehirli guatr” (tıbbi adıyla hipertiroidizm) denir. Guatrın birçok türü olduğu da unutulmamalıdır. Eldeki mevcut kaynak ve verileri değerlendirerek yaklaşık 3-5 milyon guatr hastası olduğunu belirtmek mümkündür. Bunların da bir kısmı zehirli guatr hastasıdır.

Özel risk

Zehirli guatrda, ameliyat edilirken anestezi sırasında ciddi hayati tehlikeler de görülebilir. Bu tehlikelerin çoğu, ameliyat sırasında ortaya çıkan “tiroid krizi” ve kalp komplikasyonlarına (örneğin fibrilasyon) bağlıdır. Bu nedenle, eğer hasta ve hekim ameliyata karar vermişse, ameliyat edilecek zehirli guatrlı hastaların hormonları, bazı ilaçlarla normale düşürülüp ondan sonra ameliyat edilmelidir; bu şekilde davranmakla bu komplikasyonların anestezi sırasında ortaya çıkma olasılığı azalır ama yine tamamen önlenemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek