Güneş yanığı hakkında merak edilenler

Yazın gelmesiyle yine gündeme gelen “Güneş cildi nasıl yakar?”, “Neden güneşten yanmış cilt kırmızı olur?”, “Cilt neden bronzlaşır?”, “Güneş koruyucuları nasıl işler?”, “Neden plajda daha çok yanarız?” gibi güneş ve cildimiz hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını bu yazımızda bulacaksınız…

Uzmanlar, güneş ve bronzlaşmak ile ilgili merak edilen 10 soruyu şöyle cevapladı…

Güneş cildi nasıl yakar?

Siz şezlongda uzanırken ultraviyole ışınları cildinize nüfuz eder ve yeni hücreler üreten canlı hücrelerinizi öldürür. Ultraviyole A (UVA) cildin daha derinlerine inse de hem UVA hem de UVB cildi yakar.

Neden güneşten yanmış cilt kırmızı olur?

Zararı tamir etmek ve ölü hücreleri yok etmek için kan damarları genişler ve yanık yerlere kan akışı artar. Fazla kan cildi kırmızı ve sıcak yapar.

Güneşten yanmış cilt neden yanar ve kaşınır?

Tahribata uğramış hücreler beyne yaralandığını anlatan mesajlar gönderir ve acı reseptörlerini harekete geçirir. Bu da cildi temasa karşı hassas yapar.

Cilt neden bronzlaşır?

Cildinizin iç katmanını yakan UV ışınlarına tepki olarak vücut cildi koyulaştıran melanin pigmenti üretir. Pigment radyasyonu emerek hücreleri zarardan korur. Çoğu insan güneşe maruz kaldıktan hemen sonra bronzlaşmaz çünkü melanin üretimi uzun sürebilir.

Neden kızıl saçlılar bronzlaşmaz?

Melanin vücudun UV radyasyonunu süzmesine yardımcı olur. Fakat melanin zararlı da olabilir. Sarı ve kızıl saçı ve açık teni yapan feomelanin, güneş yanığı ve cilt kanseri gibi güneş zararları riskini arttırır.

Güneş koruyucuları nasıl işler?

En etkili güneş koruyucuları hem UVA hem de UVB’ye karşı korur. Bu koruyucular ya UV ışınlarını kimyasal olarak emer ya yansıtır ya da savar.

30 faktör 15 faktörden iki kat fazla mı korur?

Pek değil. Güneşten koruma faktörleri yanmadan önce ne kadar vaktinizin olduğunu söyler. 2 faktörlü koruyucular, hiç koruma kullanmamaya kıyasla güneşte iki kat daha uzun kalmanızı sağlar. 30 faktör size doğal korumanızdan 30 kat daha fazla zaman sunar ve güneş ışınlarının yüzde 97’sini savar. 15 faktör ise güneş ışınlarının yüzde 93’ünü savar.

Neden plajda daha çok yanarız?

Güneş ışınları kumda ve suda daha çok yansır. Aynı zamanda UV yazın ve gün ortasında daha güçlüdür.

Ufak bir kırmızılık zarar vermez, değil mi?

Yanlış. UV’ye maruz kalmak hücrelerinizi mutasyona uğratıp kansere neden olabilir. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde çok fazla güneşe maruz kalmak yetişkinliğinizde kansere yakalanma riskinizi yükseltir, çünkü bir kanser tipi olan melanomanın gelişmek için çok zamanı vardır. Diğer kötü etkiler: Kırışıklık, kahverengi noktalar ve katarakt…

Güneş yanığını tedavi etmenin en iyi yolu nedir?

Derhal Aspirin almak güneş yanığının gelişimini azaltabilir. Bol bol su için. Ilık suyla duş alın, aloe veralı ya da normal nemlendirici sürün, hidrokortizonlu krem sürün. Eğer yanığa başağrısı, üşüme ya da ateş eşlik ederse doktora gidin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek