Hamileler yazın nasıl beslenmeli?

Vücut ağırlığının arttığı, hormonal dengenin değiştiği hamileler, normal insanlara göre sıcaktan daha çok etkilenirler. Hamilelikte belirli miktarda kilo artışı, anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Ancak, fazla kilo hem anne hem de bebek sağlığı için risk taşır. Anne adaylarının beslenme özellikleri şöyle sıralanabilir:

– Kalsiyumdan zengin süt, yoğurt ve peynir düzenli tüketilmeli.

– Su tüketimi 10 bardağın altına inmemeli.

– Her gün 1 yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kuru baklagil yemeği yemeye özen gösterilmeli.

– Kurubaklagil, bulgur karışımı yemekleri, C vitamini zengini sebze- meyvelerle birlikte, sıkça yemeli.

– Taze sebze ve meyve tüketilmeli, hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları, meyvenin kendisi ile yapılmış kompostolar içecek olarak tercih edilmeli.

– Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri ve aşırı tuz içeren yiyecekler mümkün olduğu kadar yenilmemeli.

– Kuru meyveler ve kuru yemişler, yoğun enerjileri yanında demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengin olduğu için, beslenmede uygun şekilde, alınan kilo kontrol edilerek tüketilmeli.

– Yemeklerde muhakkak iyotlu tuz kullanılmalı. Doğal besinler ile yeterli alınmayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.

– Sebzelerin, makarna ve eriştenin, mercimek, nohut ve kuru fasulyenin haşlama suları dökülmemeli, bu yiyecekler, önceden yıkanıp ıslatıldıktan sonra pişirilmeli.

– Yenilen yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi (kansızlığı) önlemek açısından yemeklerle birlikte çay, kahve içilmemeli, yemek yedikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli, içecek olarak ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları tercih edilmeli.

– Pekmez, demir minerali içerir. Şeker yerine tatlı olarak kullanmalı, böylece kansızlığa karşı önlem alınmış olur.
– Sigara ve alkol alınmamalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek