Helikobakter pilori mide kanseri nedeni

Dünyadaki en yaygın enfeksiyonlardan olan helikobakter pilori bakterisinin, mide kanserine neden olduğu bildirildi.

Ankara’da bin 672 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre de, bakterinin, 25-64 yaş arasındaki kişilerde yüzde 77.5 oranında bulunduğu belirtiliyor.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Memik, Dünya Kanser Cemiyeti tarafından 1994 yılında mide kanseri için birinci derecede kanserojen olarak ilan edilen helikobakter pilorinin, midenin mukoza denilen iç yüzeyinde yaşadığını ve bu bölgeyi tahrip ederek önce gastrite, sonra ülsere ve uzun yıllar midede kaldığı takdirde de kansere neden olabildiğini belirtti.

Beslenmeye dikkat edilmeli

Prof. Dr. Faruk Memik, bu bakteriye, kanserin meydana gelmesinde beslenme şeklinin yardımcı olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Tuzun mümkün olduğunca az yenilmesi gerekir. Yetersiz sebze ve meyve tüketimi, kanserin daha kolay ortaya çıkmasına neden olur. Meyvelerle alınan askorbik asidin, yani ülkemizde bolca bulunan narenciyelerin yenilmesinin midedeki mikrobun yapacağı tahribatı azalttığı görülmüştür.

Ayrıca bu mikrop, midedeki C vitaminini düşürmekte ve kansere kolaylaştırıcı zemin hazırlamaktadır. Helikobakter pilorinin tam olarak ne yolla bulaştığı henüz tam anlamıyla tespit edilmemiştir.

Ağız yoluyla, tükürükle bulaştığı düşünülmektedir. Ama bu da kesin değildir. Bu bakteri testle ortaya çıkartılabiliyor ve tedavisi de mümkün.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek