Hidrosefali hastalığı

Hidrosefali hastalığı

Hidrosefali hastalığı; beyinde aşırı miktarda suyun birikmesi sonucu ortaya çıkan ve Alzheimer ile aynı belirtiler gösteren bir rahatsızlıktır.

Hidrosefali hastalığı nedir?

Alzheimer hastalığı ile hemen hemen aynı belirtiler gösteren Hidrosefali hastalığı unutkanlığın pek de bilinmeyen nedenlerinden biri. Bu hastalık çoğu zaman beyinde aşırı su birikmesi sonucu belirti göstermektedir.

Sinir sistemi tarafından kontrol edilen fiziksel hareketlerin daha esnek bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için beyinde ve omurilikte beyin omurilik sıvısı denen bir miktar sıvının dolaşması gerekmektedir. Omurilik veya beyin bölgesine alınan ani darbeler, beyin omurilik sıvısının dolaşımını engelleyip beyin omurilik sıvısının beyinde birikmesine ve beynin iç basıncında artışa neden olur. Bu durum da Alzheimer ile aynı belirtiler gösteren Hidrosefali hastalığının ortaya çıkmasına neden olur.

Hidrosefali hastalığının nedenleri

  • Kafa travması
  • Geçmişte yaşanmış beyin kanaması
  • Beyinde oluşan tümör ve kistler
  • Menenjit hastalığı
  • Beyin enfeksiyonları

Hidrosefali hastalığının belirtileri

– Hidrosefali hastalığının en önemli ve ilk belirtisi yürümede ortaya çıkan bozukluktur. Hidrosefali hastalığına yakalanan hastalar, çoğunlukla denge sorunu yaşar ve ayaklarını kaldırmadan yürümek zorunda kalırlar.

– Hidrosefaliye yakalanan hastaların bir diğer şikâyeti de gün içerisinde yapılması gereken rutin işleri bile unutmaya başlamalarıdır. Hastalar, çoğu zaman geçmişi hatırlayamazlar ve farkında olmadan sürekli aynı soruları sorarlar.

– Hastalığın görüldüğü bazı hastalarda sık tuvalete gitme şikayeti gözlemlenmiştir. Bu hastaların kayda değer bir miktarında da mesane kontrolünde tamamen bozulmalar ortaya çıkmaktadır.

Hidrosefali hastalığının tedavisi

Hidrosefali hastalığı, ilaç tedavisine cevap veren ve ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Hastalığın tedavisi için cerrahi operasyon gerekmektedir. Hidrosefali hastalığı, gelişmiş teknolojik yöntemler kullanılarak oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Uygulanacak cerrahi operasyonun türü ve ne şekilde uygulanacağı hastalığın altında yatan sebeplerin neler olduğuna göre farlılık gösterecektir.

Uygulanan cerrahi operasyon sonrası hastanın yeterli bir süre hastanede müşahede altında tutulması önemlidir. Operasyon geçiren hastanın şikayetleri genellikle kısa bir süre sonra düzelme gösterir. Fakat hastalık nedeniyle beyin dokusunda kalıcı hasar oluşmuşsa bazı fonksiyonlarda düzelme gerçekleşmeyebilir. Görme ve zekâ gibi fonksiyonlarda düzelmenin gerçekleşmemesinin en önemli nedeni hastalığın erken dönemde tespit edilemeyerek tedavinin gecikmesinden kaynaklanır.

Tedavi edilmiş hastanın hastanede kalış süresi hastanın tedaviye verdiği cevaba ve iyileşme durumuna göre farklılık gösterebilir.

Hidrosefali hastalığı nedeniyle operasyon geçirerek tedavi edilen hastaların kayda değer bir bölümü hayatlarını normal bir şekilde sürdürebilirler.

Her hastalıkta olduğu gibi Hidrosefalide de hastalığın erken evrede teşhis edilmesi tedavi süreçlerini oldukça kolaylaştırmakta ve başarı oranını artırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek