Hiperaktif çocuk hakkında bilinmesi gerekenler

Çocuklarda görülen dikkat eksikliği, dalgınlık ve bununla birlikte ortaya çıkan hiperaktivite, pek çok anne-babanın yaşadığı ortak bir sorun. Çoğu anne-baba ne yapacağını bilmiyor, öğretmenler bu çocukları sınıflarda istemiyor, zamanında iyi bir uzmana başvurulmadığı takdirde ise bu çocuklar yaşantılarında pek çok sıkıntıyla karşı karşıya kalıyorlar. Anne-baba ne yapmalı, nasıl bir yol izlemeli?

Uzmanlara göre başarılı bir çocuk isteyen ebeveyn, ilk önce kendi psikolojisini düzeltmeli. Başarıyı artıran en önemli faktör olarak aile içi sağlıklı iletişim gösteriliyor. Her çocuk başarılı olabilir. Yeter ki becerisine ve yeteneklerine uygun hedefler konsun.

Hiperaktivitenin nedenleri
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite toplumda yüzde 5-7 civarında görülüyor. Özellikle de ilkokul çağında, 6-7 yaşlarında, erkek çocuklarda daha sık rastlanıyor bu soruna. Uzmanlar, genetiğin büyük rol oynadığını, ancak hamilelikte yaşanan birtakım sıkıntıların, yanlış eğitimin ve anne-babanın yanlış tutumlarının da hiperaktiviteye yol açtığını belirtiyor.

Hiperaktif çocuklara nasıl yaklaşmalı?
Okul dönemindeki çocuklarda öğrenme problemleriyle kendini gösteren hiperaktiflik, tedavi edilmesi gereken ciddi bir durumdur. Anne, baba ve öğretmenin ortak mesaj vermesi çok önemli. Yanlış yaptığında ceza yerine oyundan mahrum etme, güzel şeyler yaptığında da ödüllendirilme kullanılmalıdır. İlaçlarla dopamin eksikliği giderilebilir. Başarı şansı yüzde 90’dır. Çocuk, 6 ay sonunda dikkatini toplayabilir. Örneğin 3-4 okuyuşta anladığı şeyi bir okuyuşta anlayabilir. Kitabın başında uzun süre kalır. Bazı çocuklarda büyümeyi yavaşlatıp, iştahı azalttığından ilaç yerine davranış terapisi uygulanmaktadır.

Hiperaktif çocuğun özellikleri nelerdir?
– Aceleci ve sabırsızdır.
– Çok konuşur, söz keser. Dikkatsizdir, ani tepki gösterir.
– Durup dururken yola fırlar.
– İstediği şeyin hemen olmasını ister, kurallara uymaz ve başı sık derde girer.
– Motor takılmış gibi hareketlidir.
– Az uyur, unutkandır.
– Arkadaşlarınca dışlanır.

Hiperaktiflerin en belirgin özelliği dikkat eksikliğidir. Bundan dolayı, dikkat süreleri çok kısadır. Normal ve normalin üstünde zekâya sahip olmalarına rağmen, başarıları, sosyal ilişkileri, kendilerine güvenleri azdır. Dikkatini toplayamadığı için zekâsını kullanamaz. Dersten sıkılır, çıkar ve sınıfta dolaşır.

“Hiperaktif çocuk hakkında bilinmesi gerekenler” için 5 yanıt

  1. meraba; benım bır oglum var ve sorunlu bir çocuk yanı hiperaktıf.bir yerde 2dk dan fazla oturamıyor ve kesinlikle dikkatini bir yere toparlayamıyor.bu yüzden okulda ve aile içinde sorun yaşıyoruz.çocugum için ne yapabilirim???

  2. Ben çocuk gelisimi okuyorum. size tavsiyem; sabırlı olun. şiddete bas vurmadan çözmeye çalisin. ödül ve cezalara dikkat edin

  3. slm: benim 5 yasinda bir kizim var hiperaktif cok sorunlu bir cocuk.bir daka gözümüzden ayiramiyoruz yerinde durmuyor sürekli hareket halinde yanliz disari birakamiyorum cünkü kaciyor kendiliginden dönmüyor eve muhaka bir zarar veriyor. krese gidiyor orda da sorunlar basladi bu sene okula basliyacak bu durumda okulda nasil olur diye düsünüyorum. kizim 3 senedir ergo tedavisi görüyor. ben bir anne olarak kizim icin ne yapap bilirim?

  4. benim oglum 5 yaşında hiç yerinde durmuyo oda sorun deyilde canına gelecek zararları hiç bilmiyo sürekli kendine zarar veriyo sürekli hastanedeyiz ne yapmalıyım lütfen benide bigilendiririn

  5. benim kızım 7yaşında ben doktara getirdim ama ilaç yan etki yaptı ama ilaç içmio ben de artık dayanamaz hale geldim ama gerçekten sabır güzel konuşma dinleme çocuğunuza ceza ve ödül en iyi ilaç terapisi biz annelere düşüyo ilaçla herşey çözüm değil doğal yolla hayata devam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek