Hipertiroidizm nedir?

Hipertiroidizm nedir?

Hipertiroidizm, bir tiroit hastalığı olup tiroit bezinin gereğinden fazla miktarda hormon salgılaması sonucu ortaya çıkar.

Hipertiroidizm hastalığında her hastanın boğazında şişlik olmaz. Hastaların çoğunda boğazın dışarıdan görünümü normaldir. Hatta bu nedenle halk arasında bu guatr türüne ‘iç guatr da denir, ancak tıp camiasında “iç-dış guatr” tanımlaması yoktur.

Hipertiroidizm türleri

Halk arasında zehirli guatr, toksik guatr olarak da bilinen hipertiroidizm hastalığının nodüllü veya nodülsüz olmak üzere iki farklı türü mevcuttur.

Nodülsüz zehirli guatrların hepsine “Graves hastalığı”, “Basedow Graves hastalığı” ve “Basedow hastalığı” demek yaygın alışkanlık olmuştur. Ancak, nodülsüz guatrların sadece bir kısmı bu isimlerle anılır, diğerleri sadece “hipertiroidizm” olarak adlandırılır.

Nodüllü zehirli guatr (toksik nodüler guatr veya toksik adenom); sıcak nodüllü zehirli guatr (çok çalışan nodüllü zehirli guatr) ve sıcak otonom nodüllü zehirli guatr (çok çalışan baskın nodüllü zehirli guatr) şeklinde olabilir.

Hipertiroidizm hastalığının vücuda verdiği zararlar

Hipertiroidizmde görülen ve hissedilen belirtiler, aslında zehirli guatrın vücut içinde yaptığı hasar ve etkilerden daha önemsizdir. Zira hipertiroidizm, başta kalp ve damar sistemi olmak üzere vücudumuzda birçok organ ve dokuya kalıcı olabilen hasarlar verebilmektedir.

Hipertiroidizm hastalığının vücuda verdiği zararları şu şekilde sıralamak mümkündür:

– Kalbin büyümesi ve takiben kalp yetmezliği,
– Yüksek tansiyon,
– Şeker hastalığı,
– Kemik erimesi,
– Kısırlık,
– Hamilelerde düşük

Bunlar, hipotiroidizm hastalığının verdiği hasarların bir kısmıdır. Zehirli guatrda kandaki yüksek tiroit hormonları kalp üzerine aşırı yük bindirir ve kalp büyümesi ortaya çıkabilir. Hastalık uzun sürerse ve yeterli tedavi edilmezse kalp yetmezliğine dönüşür. Ayrıca, bu hastalarda tansiyon da yükselebilir, şeker hastalığı, kemik erimesi, depresyon, horlama ve panik atak daha sık görülür.

Hipertiroidizm hastaları çabuk yorulur

Hipertiroidizm hastaları çabuk yorulur, daha önce rahatlıkla yaptığı işleri yaparken hemen yorulur. Rahat merdiven çıkamaz. Cinsel hayatında sorunlar başlar; özellikle erkeklerde sertleşme (ereksiyon) yetersizliği ve erken boşalma sorunu görülebilir.

Bu hastalardaki aşırı sinirlilik, iş ve aile çevresinin dikkatini çeker. Ani öfke patlamaları sık görülür.

Kısaca söylemek gerekirse hipotiroidizm, en yıkıcı ve tahrip edici guatr türüdür. Zehirli guatrda ani ölüm de görülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek