Horlama hastalık habercisi olabilir

Horlama, tek başına bir rahatsızlık olduğu gibi, ‘uyku apnesi’ gibi farklı bir hastalığın da belirtisi olabiliyor. Yaşam kalitesini düşüren, sosyal bir sorun olan horlama, uykuda solunum durmasıyla birlikte yaşanması halinde ek tıbbi sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Uzmanlara göre, bu konuda bilinçli hareket edilmesi önem taşıyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sabri Uslu, horlamanın basit bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmemesini söyleyerek, “Horlama sorunu ele alınırken, uyku apnesi bulunup bulunmadığının da araştırılması gerekir” diyor.

Uyku apnesinin belirlenmesi ise öncelikle hastanın takibinden geçiyor. Hasta yakınları, çoğunlukla kişi uyuduğu sırada solunumunun durup durmadığını, sonrasında da ne zaman başladığını gözlemliyor. Ayrıca, hastada gün boyu uyku hali, yorgunluk, dikkat eksikliği, hatta hipertansiyon gibi durumlar görülebiliyor. Uykuda solunum durmasının uzun süreli devam ettiği kişilerde kalp ve damar sistemi de olumsuz etkileniyor. Böyle bir durumda sadece horlama üzerinde yoğunlaşmayıp, detaylı bir muayeneyle birlikte uyku testi yapılması da gerekiyor. Uslu, detaylı bir taramanın ardından uzmanların, sorunun çözümüne yönelik bir tedavi uygulayabileceğini söylüyor.

Diğer yandan hastada, uyku apnesi olmaksızın basit bir horlama söz konusuysa, bunun tedavisinde cerrahi müdahalenin gündeme gelebileceğini kaydeden Uslu, “Cerrahi müdahale, burun açıklığının sağlanması ve bazı durumlarda da yumuşak damağa yönelik girişimlerle tamamlanabilir” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek