Hüzünlü sonbaharda depresyona yakalanmayın

Eylül ayının son günlerinde başlayan ve nisan ayında biten mevsimsel depresyon rahatsızlığı kapınızı her an çalabilir. Psikoloji Bilimsel araştırmalara göre, ABD’de her yıl 10 milyondan fazla kişi ‘Mevsimsel depresyon’ yaşıyor. Mevsimsel depresyonun farklı kentlerde, farklı iklimlerde yaşayan milyonlarca insanı etkilediğine işaret eden VKV Amerikan Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Psikolog Aslı Akkan, kadınların erkeklere oranla daha fazla bu rahatsızlığa yakalandığını belirtiyor.

Mevsimsel depresyonun belirtileri nelerdir?
Bu rahatsızlığın en tipik belirtileri arasında; mutsuzluk, ümitsizlik, isteksizlik, değersizlik hissi, uyku düzensizliği, enerjisizlik ve çabuk yorulma, iştah değişikliği (azalması veya artması), gerginlik, karamsarlık ve hatta ölme isteği sayılıyor. Mevsimsel depresyonun her ne kadar nedeni tam bilinmiyorsa da, bu konuda çeşitli görüşler ortaya konuluyor…

Melatonin: Bu hormon insanın fiziki hareketlerini yavaşlatan, uykulu ve bitkin yapan doğal bir sakinleştirici görevi görüyor. Günlerin kısalması ve güneş ışığının azalması melatonin üretimini artırarak kişiyi daha az enerjik, yorgun, ve isteksiz yapıyor. Bu da mevsimsel depresyona yol açabiliyor.

Seratonin: Kış ayları ile birlikte vücuttaki ‘Mutluluk hormonu’ seratonin üretiminde azalma yaşanıyor. Bu da mevsimsel depresyona neden olabiliyor.

Genetik faktörler: Bilimsel araştırmalara göre, kişinin ebeveynlerinden birinde mevsimsel depresyonun olması; o kişinin de bu rahatsızlığı yaşama oranını 7’de 1 kadar arttırıyor.

Mevsimsel depresyonla savaşın!
– Özellikle çalışma ortamlarında gerekli ışık ihtiyacını karşılayın.
– Yaşanan ortamın ısı ayarının kontrol altında tutun.
– Gün boyu güneş ışığıyla temasın maksimumda olabileceği aktivitelerde bulunun.
– Uyku saatlerini mümkün olduğunca düzenli tutun.

Tüm bu önlemlere karşın kişi kendini kötü hissetmeye devam ediyorsa bir uzmandan yardım alınması öneriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek