İshalden korunmak için hijyen şart

İshalden korunmak için hijyen şartSıcaklık artışıyla, vücudun su ihtiyacı da çoğalır. İshal vakaları ise, mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve-sebzelerin yenilmesiyle olur. Yaz ishaline neden olan mikroplar, bakteriler ve protozoon denilen gözle görülmeyen parazitlerdir. Doğada, özellikle insan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda yaşayan, ishal nedeni olabilecek çeşitli mikroplar bulunur.

Bunlar özellikle durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı sularda, iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularında, özellikle yaz aylarında uzun süre canlı kalarak çoğalır. Bu suların kullanılması, sıcak ortamda beklemiş gıdaların tüketilmesi sonucu ishal yapan mikroplar, ağız yoluyla alınarak, insanların bağırsaklarına ulaşır. Bunların bir kısmı bağırsak duvarında iltihap oluşturarak hem bağırsak hareketlerini artırır, hem de bağırsağa su ve iltihabi hücrelerin geçişine neden olur; bir kısmı da bağırsakta iltihap yapmadan, salgıladıkları toksin denilen zehirli maddelerin etkisiyle su ve tuz geçişini artırmak suretiyle ishale neden olur.

İshalin belirtileri nelerdir?
En önemli belirti, dışkılama sayısının artması ve dışkı vasfının değişmesidir. Dışkı; cıvık, yumuşak kıvamda, sümüksü ve iltihaplı veya su gibi olabilir. Dışkı miktarı ve su içeriği, ince bağırsaklarda hastalık yapan parazit ve bakterilerin ishallerinde fazladır, kalın bağırsakta hastalık yapanlarınkinde ise azdır; ayrıca bunlarda dışkılama sayısı diğerlerine oranla daha fazladır. Su gibi tariflenen ishallerin çoğunluğu, paraziter nedenlidir. En sık, giardia denilen protozoon bakterisi neden olur.

Kolera bakterisi ve dizanteri
Bu tip ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni ise dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir. Kalın bağırsakta ishale neden olan bakterilerin bir kısmı ve bazı parazitler, dışkının iltihaplı, sümüksü görünmesine, aynı zamanda bağırsak duvarını da zedeleyerek damarların kanamasına neden oldukları için, kanlı olmasına da yol açarlar. Dışkının böyle kanlı ve iltihaplı olması dizanteri olarak adlandırılır. Nedenlerinden biri şigella denilen bakteri, bir diğeri amip denilen protozoondur. İshalle birlikte bulunan diğer belirtiler karın ağrısı, karında buruntu hissi, bulantı olarak gözlenir. İltihabi durumlarda, bu belirtilere ek olarak ateş de artar.

İshalin ilacı
Ev ortamında da hazırlanabilir. 5 su bardağı kaynatılmış soğutulmuş suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak, karıştırılır. Bu karışım, ishal sonrası, hastaya içebildiği kadar sık aralarla içirilmelidir.

İshalin tedavisi ve alınacak önlemler
Sıvı ve tuz kaybının az olduğu, ishalli hastanın yaşamını çok etkilemediği durumlarda; hastaneye yatırılmadan genellikle sadece uygun bir diyetle, hasta ayakta tedavi edilir.

Aşırı su ve tuz kaybı, ağır dizanteri halleri, kolera şüphesi olan durumlarda hasta mutlaka hastaneye yatırılarak, öncelikle kaybedilen su ve tuzun yerine konması amacıyla serum verilir, daha sonra uygun ilaçlara başlanır.

İshali olan hastalar, posasız ve yağsız gıdalar tüketmeli, sebze, meyve, kuruyemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalardan uzak durmalıdır.

Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates, patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenilebilir. Ayrıca bol miktarda sıvı tüketilmelidir.

Hijyene dikkat edin
Yaz ishallerin önlenmesinin en önemli yolu, kaynağı bilinmeyen suların tüketilmemesi ve kişisel temizliğe dikkat edilmesi, özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra mutlaka yıkanmasıdır. Kullanılan ve içilen suların klorlanması, mikrop oluşumunu engeller.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek