İşiniz sizi öldürüyor

Her gün iş çıkışı başınız mı ağrıyor? Haftanın sonunda boynunuz tutuluyor mu? Beliniz sürekli ağrıyor mu? İşiniz muhtemelen sizi öldürmeye çalışıyor! Tabii sizi bir baltayla kovalamıyor fakat ofisinizdeki kötü koşullar vücudunuza ölümcül etkiler yapıyor. Ama bu “işkence kabininize” yenileceksiniz anlamına gelmez.

Monster isimli internet sitesi, çalışırken hangi hareketlerin canınızı acıttığını ve bunlardan nasıl kaçınmanız gerektiğini anlatıyor:

1. Stres hormonlarınızda büyük hasara yol açıyor

Bugünlerde işlerin çoğu çok talepkar oluyor. Patronun “sunum bir saat içinde hazır olsun” diye bağırırken sen çalışmaya bile başlamadan sekiz saat toplantı katılıyorsun. Durumun savaş bölgesindeki stresli askerler gibi; fakat sen bununla her gün uğraşmak zorundasın. Haliyle, sen bu kadar stresli olduğunda vücut hayatta kalma moduna girer. Bu mod (genelde “kavga ya da uçma tepkisi” olarak adlandırılır) bizi kavgaya ya da koşmaya hazırlar gibi adrenalin ve stres hormonları salgılar. Fakat modern dünyada (normal şartlarda) patron yumruklayamayız veya patron dövdükten sonra kovulmaktan kaçamayız. Bunları yapamadığınızdan, hormonlarımız ve bağışıklık sistemlerinizde problemlere sebep olabilir, baş ağrılarına, yüksek tansiyona veya bağırsak sendromuna yol açabilir.

Son verin!: Stresin hayatınızı ele geçirmesine izin vermeyin. Kendinizi stresli hissettiğiniz zaman, nefes alıp verin. Masanızın başında yapabileceğiniz birkaç basit yoga hareketi öğrenin. Kendi kendinize tekrarlamak için “Önemli değil” gibi bir hayat felsefesi bulun. Stres yapmanızı engelleyecek herhangi bir şey yardımcı olur.

2. Bütün gün oturmak sırtınızı mahveder

Popondaki bu ağrı zorba patronundan kaynaklanmayabilir. Masanın başında günde sekiz saat oturmak vücudumuz için ideal şart değildir. Uzun sure bilgisayar ekranına bakmak da öyle. Bizim sürekli bu durumda olmamız iskelet sistemimizde, gözlerimizde ve vücudumuzun kalanında kalıcı hasarlara neden olabilir. Ortopedistlere göre, vücutlarımız günün çoğunu oturarak geçirmek için uygun değil. Bu durum sırtımızda büyük ağrılara ve hatta omurgamızda bozukluklara neden olabilir. Tüm gün fare kullanmak ve yazı yazmak bileklerimizde ameliyatla düzeltilen karpal tünel sendromuna sebep olabilir. Ve tüm gün ekrana bakmak gözlere kalıcı zarar vermeyen ama gözlerde ciddi zorlanmaya sebep olan sendromlara sebep olabilir.

Son verin!: Mümkün olduğunca düzenli nefes alın. Banyoya gidin. Daha küçük bir su kabı kullanın böylece daha sık doldurmak zorunda kalırsınız. Ofisin etrafında bir tur atın. Temiz hava almak için bir dakikalığına dışarı çıkın. Koltuğunuzda geri yaslanıp bir iki dakika gözlerinizi kapatın. Eğer masanızdan kolayca kalkamıyorsanız, iki ayağınızın yere sağlam bastığı düzgün bir duruş ile oturduğunuza emin olun.

3. Sağlıksız yemek seçenekleri size kilo aldırıyor

Masanızda otururken tüm meyve ve sebzelerinizi düzenli yiyor musunuz? Bizce hayır. Ofisteki yemek seçenekleriniz “dışarıdan hazır yemek” ve “çikolata otomatları” ile sınırlı olduğu için, büyük ihtimalle sağlıklı bir vücut için gerekli olan vitamin ve besinleri almıyorsunuz. Vücudunuz her gün tükettiğiniz kola, patates kızarması, cips ve hamburgerlerin bedelini ödüyor. Obezite sayısız hastalığa neden olmakta ve sigaranın arkasından gelen 2. ölüm nedeni. İlk görüşmeye koştururken ağzına attığın çöreklerin vücuduna neler yaptığını bir düşünsene…

Son verin!: Evet, daha önce duymuştunuz, fakat öğle yemeğinizi kendinizin getirmesi gerçekten yardımcı olur. Sandviç yapabilmek için ofisin buzdolabında bir ekmek ve biraz peynir bulundurun. Aynı zamanda bir torba havuç, bir kap elma, portakal veya muzu ihmal etmeyin. Meyve ve sebzeler güzel aperatiflerdir ve açlığınızı bastırmanıza yardımcı olur aynı zamanda gidip bir torba cips almamış olursunuz. Ofisinizin etrafındaki yemek seçeneklerinin çoğu sağlıksız, bu nedenle mümkün oldukça yiyeceklerinizi evden getirmeyi deneyin.

4. Yetersiz uyku uzun sureli sorunlara neden olabilir

Hafta boyunca yeterince uyuyamadınız mı? Yetişkinlerin gecede ortalama sekiz uyuması gerekir. Siz bu kadar uyuyor musunuz? Mesleğinizin zor olması ve dışarıdaki hayatınızın günü doldurmasından ötürü sizin için bu zor olabilir ama yeterli miktarda uyumadan tam kapasiteyle çalışamazsınız. Uzun sureli uyku eksikliği ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Ek olarak, stres de uykusuzluğa neden olabilir. Stresli bir gün vücudunuzu adrenalinle doldurur ve uyumanızı zorlaştırır. Sürekli kafein tüketimi de bu durumu olumsuz etkiler. Kafeinin vücuttan atılma süresi ortalama 12 saattir, yani eğer sen öğlen 2’de bir fincan kahve içersen gece 2deo kahve hala kanında dolaşıyor olur.

Son verin!: Yatmadan önce gevşeyin ve kafanızı boşaltın. Mümkün olduğunca ışıkları kapatın; ışık güneş gibi algılanır ve vücudunuzun gündüz olduğunu düşünmesine neden olur. Vücudunuzu rahatlatmak için hafif yoga hareketleri okuyun yada yapın. Eğer uyanabilmek için kahve içmek zorundaysanız, kendinizi bir fincanla sınırlayın, böylece siz yatana kadar o vücudunuzu terk etmiş olacak.

5. Ofisiniz mikroplar için bir üreme alanıdır

Ofiste bir şeyler oluyor ve bunu “yakalamanız” an meselesi: Mikroplar. Ofis gibi dar bir alanda, mikroplar çalışandan çalışana kısa zamanda yayılabilir. Ofiste diğer çalışanlarla paylaştığın alanları düşün: banyo, mutfak, asansörler. Hiçbir yer güvenli değil. Yapılan bir araştırmaya göre, hastalıkların % 30’u işyerlerinde başlıyor. Bu oran evler için %18. Bunun nedeni; belirli sıcaklıkta olan ve güneş görmeyen kapalı alanlardaki havanın mikropların üremesi için daha uygun olmasıdır, çoğu temiz hava ve güneş ışığında ölür.

Son verin!: Her zaman ellerinizi yıkayın. Eğer sıkıldınızsa ve araya ihtiyacınız varsa, gidip ellerinizi yıkayın. Eğer hastaysanız, evde kalın. Eminim iki eliniz kandayken bile işe gelseniz kendinizi özverili bir işçi arı gibi görüyorsunuz, fakat herkes evde senin bulaştırdığın grip yüzünden yatarken hiçbiri seni takdir etmeyecek. Genelde, her akşam ofisten şiddetli bir baş ağrısı ile ayrılıyorsan, ofiste davranışlarını değiştirmen gerekebilir. Kendine işinden nefret etmek için bir neden daha verme, özellikle bunu değiştirmek için adımlar atabilecekken…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek