Kadınlara üreme sağlığını korumak

Periyodik olarak jinekolojik muayeneden geçmek, ideal kiloyu korumak, uygun gebelik yaşını geçirmeden doğum yapmak ve sigaradan uzak durmak kadınların üreme sağlığını korumak için gerekli olan en önemli faktörler arasında.

“Üreme sağlığını korumak ve bu mükemmel altyapıyı muhafaza etmek için kadınların dikkat etmeleri gereken çok önemli noktalar bulunmaktadır” diyen SSK Okmeydanı Hastanesi’nden Uzman Dr. Kağan Kocatepe, üreme sağlığı konusunda şu bilgileri verdi.

Üremek, içgüdüsel bir olgudur ve kadının doğadaki temel görevlerinden biri, gebe kalmak ve doğum yapmaktır. Bu amaca yönelik olarak, kadın bedeni mükemmel mekanizmalarla donatılmıştır. Üreyebilirliği etkileyen bazı faktörler vardır. Bu faktörleri şöyle sıralamak mümkün…

Sadakat

Çok eşlilik, genital sistem enfeksiyonları geçirme olasılığını belirgin derecede artırır. Genital sistem enfeksiyonlarının önemli bir kısmı, kadına cinsel yolla geçer.

Çok eşli yaşam veya kadının eşinin çok eşli bir yaşam tarzı benimsemesi, kadının pelvik enfeksiyon adı verilen enfeksiyonlara yakalanma olasılığını belirgin olarak artırır. Bu tür enfeksiyonlar, fallop tüplerinin hasar görmesine neden olur. Tüplerin hasar görmesi ise, gebe kalamama veya dış gebelik gibi sorunlara zemin hazırlar.

Genital enfeksiyona yol açan bakteriler, erkeklerde sperm kanallarını tıkayarak üreyememe nedeni olabilirler. Çok eşlilikten mümkün olduğunca kaçınmak, iyi tanınmayan kişilerle ilişkide prezervatif kullanmak, bu nedenle son derece önemlidir.

Kiloyu korumak

Kadınların yumurtlama işlevleri bedenin yağ oranıyla yakından ilgilidir. İdeal kilonun üzerinde olan kadınlar başta olmakla birlikte, aşırı düşük kilosu olan kadınlarda da yumurtlama işlevleri olumsuz etkilenebilir ve bazı durumlarda ciddi bir gebe kalamama nedeni oluşturabilir. Gebeliğe ideal kilo ile başlamak gebelik döneminde yaşanması muhtemel bazı normal dışı durumların riskini azaltır. İdeal kiloyu korumak, bu nedenle son derece önemlidir.

Sigara faktörü

Sigara, yumurtlama işlevlerini ve gebe kalındığında erken embriyo gelişimini olumsuz yönde etkiler. Sigara içen kadınlarda gebe kalamama, düşük, erken doğum, gelişme geriliği gibi sorunlarla nispeten sık karşılaşılır ve günlük sigara sayısı arttıkça bu gibi sorunların ortaya çıkma olasılığı artar. Sigarayı bırakmak veya en azından günlük sayıyı kısıtlamak önemlidir.

Kürtajdan kaçınmak

Uygun gebelik haftalarında bu konuda deneyimli bir doktor tarafından usulüne uygun olarak yapılmış bir veya iki adet kürtajın, ileriki gebelikleri olumsuz etkileme olasılığı oldukça düşüktür. Ancak kürtaj sayısı arttıkça, sonraki gebeliklerde geçirilmiş kürtajlara bağlı sorun çıkma olasılığı yükselmeye başlar. Bunun yanında usulüne uygun olmayan şartlarda, uygun olmayan bir yöntemle yapılan bir kürtaj, sonraki gebelikleri olumsuz etkileyebilir. Etkili korunma yöntemleri kullanmak ve kürtaj gerektiğinde bu konuda deneyimli bir doktora başvurmak çok önemlidir.

İdeal yaşlarda gebe kalmak

Kadınlar için ideal gebelik yaşları, 18-29 yaşlar arasıdır. Gelişen tıp bilimi sayesinde, ileri yaşlardaki gebeliklerde yaşanan sorunlar da çeşitli tanı ve tedavi yöntemleriyle azaltılabilmektedir. Ancak yaş ilerledikçe yumurta hücreleri “yaşlanmakta” ve yumurtlama devam etse bile, salınan yumurta hücresinin döllenebilme kabiliyeti, artan yaşla birlikte azalmaktadır. Dahası, anne adayının yaşı ilerledikçe embriyoda kromozom kusuru riski artmakta, bu da düşük riskinin çoğalmasına neden olmaktadır. Her ne kadar çoğu kadın için kariyer önemli olsa da kadın gebe kalacağı yaş için mutlaka plan yapmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek