Kahve ve sigara kalp düşmanı

Sigarayı bırakamayanların, en azından sigarayı kafeinli ilaçlarla beraber içmemeye özen göstermeleri gerektiğini belirten uzmanlar, kahvenin yanında içilen sigaranın kalbe zarar verdiğini belirtiyor.

Sigara ile kahveyi aynı anda içmenin kalbe verdiği zarar, bunların tek başına içilmesinin neden olduğundan çok daha fazla. Atina Tıp Fakültesi’nin araştırmasına göre, kahveyle içilen sigara kalp damarlarında sertleşme riskini artırıp kan akışını olumsuz etkiliyor.

Araştırmacılar, kalp hastalıklarından korunmak için yapılabilecek en önemli hareketin sigarayı bırakmak olduğunu, ancak bu alışkanlıklarından kurtulamayanların da en azından sigarayı kahve gibi kafeinli içeceklerle birlikte içmemeye özen göstermeleri gerektiğini söylüyor.

Denizli Özel Odak Cerrrahi Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ufuk Gülmez, son zamanlarda kalp çarpıntısı şikâyetlerinde artış olduğunu belirterek, böyle kişilerin çay, kahve, sigara, alkol ve gazlı içeceklerden uzak durması gerektiğini söyledi.

Kalbin hızlı, güçlü ya da düzensiz çalışmasına çarpıntı dendiğini vurgulayan Gülmez, sık tekrarlayan çarpıntıların can sıkıcı ve korkutucu olabildiğini vurguladı.

Dr. Gülmez, “Kalbin hızlanması (taşikardi), yavaşlaması (bradikardi), düzensiz atması (aritmi), yüksek tansiyonda olduğu gibi sert vurması yahut psikolojik sebeplerle çarpıntı ortaya çıkabilir.” dedi.

Kalp çarpıntılarının genellikle ciddi olmadığının söylendiğine dikkat çeken Ufuk Gülmez, “Kişide bayılma hissi, bilinç kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve aşırı terleme oluyorsa ya da kişinin aile geçmişinde kalp damar rahatsızlıkları varsa, kalp hastalığı için risk faktörü taşıyorsa çok ciddiye alınmalıdır. Mutlaka doktor kontrolüne İhtiyaç vardır. Ayrıca aşırı sıkıntı, korku, endişe, kafeinli içeceklerin çok içilmesi, sigara, anemi, hipoglisemi, hipertiroidizm, kalp yetmezliği ve şeker hastalığı da Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ufuk Gülmez kişide çarpıntıya sebep olur.” şeklinde konuştu.

Bir insanın normal kalp atışının dakikada 60 ile 100 arasında olduğunu anlatan Dr. Gülmez, “Kalbinizin çok hızlı çarptığını hissediyorsanız önce birkaç defa öksürün, birkaç yudum soğuk su için. Burnunuzu kapatarak kulak deliklerinize hava verin.

Dinlenin, derin nefesler almaya çalışın. Oturun yahut uzanın. Özellikle kalbinizin hangi aralarla çarptığını ve bu çarpıntı sırasında ne yapmakta olduğunuzu not almanızda büyük yarar var.” ifadelerini kullandı.

Çarpıntıyı önlemek için özellikle çay, kahve, sigara, alkol ve kola gibi içeceklerden uzak durulması gerektiğini dile getiren Gülmez, şu önerilerde bulundu:

“Aşın kiloluysanız, zayıflamanızda fayda var. Dengeli ve yağ içeriği düşük gıdalarla beslenin. Egzersize zaman ayırın. Aşırı sıkıntınızı kontrol altına alın. Geceleri düzenli uyumaya gayret edin. Çok geç yatmayın. Kan basıncınızı, şeker ve kolesterolünüzü doktorunuzun yardımıyla kontrol altına alın. İlaç kullanıyorsanız doktor kontrolünde alın ve danışmadan ilaçlarınızı kesmeyin.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek