Kanser olmak isteyen sigara içsin

Özellikle nitrosaminler bakımından zengin olan siyah tütünde bu riskin daha fazla olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sigara içiminin en çok ağız, gırtlak, akciğer, esophagus ve idrar kesesi kanserlerine yol açtığını belirtiyor.

Tütünün yanması sonucu uçucu ve uçucu olmayan 3500 değişik kimyasal madde meydana geldiğini belirten A. Ü. Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haydar Öztaş, “Kanser olmak isteyen sigara içsin” dedi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Haydar Öztaş, tek bir içimlik sigarada 3500 çeşit zehirli madde bulunduğunu ifade ederek, bu zehirli maddelerin yüzde 90’ının kanserojen madde olduğunu kaydetti.

Tütün koklamak da tehlikeli

Tütün koklama alışkanlığı bulunan kişilerin, yanaklarının iç kısımlarında ve diş etlerinde kanser riskinin yüzde 50 oranında arttığına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Öztaş, sigarada bulunan bir diğer kanserojen maddeninde benzo (a) pyrene (BP) olduğunu söyledi.

Bu maddenin bin kat daha az miktarının bile kanser meydana getirdiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Haydar Öztaş, “Benzeri şekilde tütünde bulunan formaldhyde, asetaldehid ve crotonaldehit maddeleri de sigarada bulunan kanserojen maddelerden bazılarıdır.

Günlük ortalama 40 sigara içen bir insanın 40 yılda toplam 10 gram civarında bu maddelerden alabileceği hesaplanmıştır” görüşünü savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek