Kanser tedavisinde beslenme

Özellikle kemoterapi döneminde gıdalarınıza dikkat edin. Sebze çayları ve meyveleri bol tüketip, yağlılardan uzak durun… Dr. Gülseren Ünsün’e göre; birçok öldürücü hastalık var ama insanlar sadece kanserden korkuyor. Bu inanç yıkılırsa, kanserlilerin bu hastalıkla savaşması çok daha kolay olacak.

Domatesin kansere karşı iyi geldiğini, sigaranın yüzde 100 kanser nedeni olduğunu artık bilmeyen yok. Peki kansere karşı hiçbir şekilde önlem almayarak veya bütün bu önlemleri almasına rağmen genetik yatkınlığı nedeniyle kansere yakalanan insanlar ne yapmalı? Kanser tedavisi sırasında nasıl beslenmeli, hangi gıdalardan uzak durmalı? Kemoterapide yan etkilerin en yoğun olduğu dönemde nasıl beslenmeli?

Moralinizi yüksek tutun
İki kere kanseri yenen, Dr. Gülseren Ünsün, kanser hastalarına rehber olacak nitelikteki “Beslenme ve Kanser” adlı kitabında bu soruları cevaplıyor. Dr. Ünsün kitabında; “Önce kanser hastalığının korkulduğu kadar büyük bir hastalık olmadığını kabul ederek işe başlanmalıdır” diyerek şu bilgileri veriyor: “Kanseri de diğer hastalıklardan biri gibi algılamak gerekiyor. Bir şeker veya böbrek hastalığı, vücutta çok daha yıkıcı etkilere neden olabiliyor. Birçok öldürücü hastalık var, ama nedense insanlar sadece kanserden korkuyor. Eğer bu inancı yıkılırsa, kanser hastalarının hastalıklarıyla savaşmaları daha kolay olur. Kanserden korunmak için vitamin ve minerallerden, özellikle de selenyumdan yararlanmak lazım. Tedavi sırasında, yan etkilerin görüldüğü dönemde bünye tam olarak bu takviyeleri kabul etmeyebilir. Ama tedavi kesildikten sonra, bedeni güçlendirmek için vitamin desteği yararlı olabilir.

Balık çok faydalı
Özellikle de A, C ve E vitamini gibi antioksidan vitaminler, kanserden korunmada çok önemli rol oynuyor. Selenyum, toprakta bulunan bir mineral. Yağmur sularıyla denize gider, dolayısıyla en çok balıklarda bulunur. Susam ve soya fasulyesi de selenyum yönünden zengindirler. Ayrıca hastalar; yaşadıkları süreyi iyi değerlendirmeli, yaşam kalitelerini yüksek tutmalıdır. Bunu için birtakım hobiler edinebilirler. Resim yapmak, el işleriyle uğraşmak gibi. Bu hobiler insana moral vererek, hastayı güçlendiriyor. Morali yüksek bir hastanın yenemeyeceği hastalık yok gibidir.

Kemoterapi döneminde ne şekilde beslenmeli?

Uzak durulması gerekenler:
– Yağlı, acı, ekşi gıdalar
– Sindirimi zor olan gıdalar (soğan, sarımsak, lahana, salatalık, bakla, kuru bakliyat, havuç, turp gibi)
– Ekşi meyve ve sebzeler
– Baharat
– Çay, kahve
– Kola, gazoz gibi gazlı içecekler
– Kızartmalar
– Çiğ sebze-meyveler

Tüketilmesi gerekenler:
– Bol su
– Adaçayı, nane çayı, kuşburnu, papatya, ıhlamur gibi bitkisel çaylar
– Pişmiş sebze meyve.
– Sütlü, az şekerli tatlılar (sütlaç, muhallebi vs.)
– Çorbalar
– Yoğurt
– Patates püresi
– Balık veya tavuk

Kemoterapiden sonrası:
– Bol taze sebze- meyve
– Haşlanmış kırmızı et, balık ve tavuk
– Bol su
– Bitki çayları
– Meyve suları
– Fazla olmamak şartıyla çay-kahve
– Sütlü tatlılar
– Bal ve pekmez
– Bol hamur işleri ve ağır tatlılardan kaçının. Gereksiz alınan kilolar, kanser riskini artırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek