Kanserden korunma önerileri

Uzmanlar, sigara içmeyerek, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzına dikkat ederek, güneş ışınlarının tehlikelerine karşı dikkatli olarak ve stresten uzak kalarak kanserden korunmanın mümkün olabileceğini belirtiyor.

Sigarayı bırakın

Sigara ve tütün ürünlerinin akciğer kanseri, ağız, yutak (farinks), soluk borusu (larinks), yemek borusu, pankreas, rahim ağzı (serviks), böbrek ve idrar torbası (mesane) kanserlerine yol açtığı kesin olarak bilinmektedir. Bu kötü alışkanlıktan korunmak ile bu kanserlerden korunulabilir. Sadece sigara içenler değil, pasif sigara içicileri de bu hastalıklara karşı risk altındadır.

Beslenmeye dikkat edin

Bitkisel kaynaklı besinlerin fazla tüketilmesi, özellikle hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdaların sınırlandırılması, bitkisel yağların tercih edilmesi, fiziksel olarak aktif olup egzersiz yapılması ve ideal ağırlığın korunması, alkol tüketiminin sınırlandırılması, kanserden korunmada yararlıdır.

Güneş ışınından korunun

Bazal ve skuamöz hücreli deri kanserleri, güneş ışınlarına maruz kalma sonucunda ortaya çıkar. Güneş ışınından korunulması ile bu kanserlerin gelişimi engellenir.

Erken tanı işe yarar mı?

Kişilerin kendi kendini muayenesi, kontrol muayeneleri ve taramalar ile erken tanı mümkündür. Böylece hastalıklar daha erken anlaşılır ve tedavi şansı da aynı oranda artar. Bu nedenle hiç şikâyeti olmayanlar bile düzenli doktor kontrolleri yaptırmalıdır.

Bazı kanser türleri için erken tanı önerileri…

Meme kanseri

40 yaş ve üzerindeki kadınlar her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalı, yılda 1 kez doktor muayenesi ve mamografi yaptırmalıdır. 20 ila 39 yaşlarındaki kadınlar ise her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalı, 3 yılda 1 de mamografi yaptırmalıdır.

Kalın bağırsak kanserleri

50 yaşından sonra dışkıda gizli kan testi, belirli aralıklarla sigmoidoskopi, kolonoskopi ve bağırsak filmi çekilebilir. Ayrıntı için doktorunuza danışın.

Rahim kanserleri

Cinsel olarak aktif olanlar ve 18 yaşın üzerinde olanlar yılda 1 kez PAP testi ve pelvik muayene yaptırmalıdır. Ardışık 3 muayene normalse, daha seyrek yapılabilir.

Prostat kanseri

50 yaş ve üzerindeki erkekler yılda 1 kez doktor muayenesi ve PSA (Prostat Spesifik Antijen testi) yaptırmalıdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek