Karında şişkinlik hissi

Karında şişkinlik hissi

Karında şişkinlik hissi, probiyotik yoğurt ve lifli gıdalar tüketerek geçirilmeye çalışılsa da çoğu zaman bu mümkün olmayabiliyor.

Karında şişkinlik hissi

Uzmanlar, probiyotik yoğurt ve lifli gıdaların tüketilmesine ağırlık verildiği halde geçmeyen karında şişkinlik hissi problemi için doktora başvurulmasını tavsiye ediyor.

Çok sık görülen sağlık sorunlarından biri de özellikle yemek sonrası karında şişkinlik hissi. Gastrit, safra kesesi sorunu ve bazı ilaçlar buna yol açabilir

Sık görülen bir sağlık sorunu olan şişkinliğin çok iyi araştırılması gerekiyor. Psikolojik nedenlerin ya da yanlış beslenme alışkanlıklarının sonucu olarak gelişebilen şişkinlik diyabet, safra kesesi taşları, tiroid ve bağırsak hastalıklarının habercisi olabiliyor.

Dr. Kemal Raşa, “Şişkinliğin ardında ciddi hastalıklar olabilir, bu bulguyu hafife almamak gerekir” dedi.

Şişkinlik nedir?

Şişkinlik kişiden kişiye çok değişebilen ve nesnel kriterleri olmayan bir durum. Gastrit, ülser hastaları ve safra kesesi sorunları olan hastalarda şişkinlik hissi sık görülür. Ama hiç sağlık sorunu olmayan, çok fazla lif içeren meyve sebze yiyen, farklı bir hastalık nedeniyle bazı ilaçlar kullanan hastalarda da şişkinlik hissi olabiliyor.

Midedeki şişkinlik gözle görülebilir mi?

Evet. Mide şişkinliği bazen kıyafetlerin üzerinden belli olacak, kemerleri gevşetmeyi gerektirecek düzeye gelebilir. Ama genellikle bu öznel bir histir. Yani hasta karnında şişkinlik olduğunu düşünür hatta bu konuda çok da nettir. Ama karın çevresi ölçüldüğünde bunun böyle olmadığı görülür.

Şişkinlik, gaz gibi sorunlar ciddi hastalıklara işaret edebilir mi?

Evet, nadir de olsa önemli rahatsızlıkların göstergesi olabilir. Özellikle şişkinliğe kusma, kilo kaybı, ağrı, dışkılama düzeninde değişiklik, makattan kan gelmesi gibi şikayetler eşlik ediyorsa bunun altında önemli bir sorunun olup olmadığı araştırılmalı.

Başka hangi hastalıklar şişkinliğe neden olur?

Karın şişkinliğine en sık neden olan hastalık spastik kolon veya IBS (irritable bowel syndrome) adını verdiğimiz bir bağırsak hastalığıdır. Genellikle orta düzeyde, bazen de şiddetli karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, şişkinlik ve bağırsak alışkanlığında bozulmaya neden olur.

IBS’in gerçek nedeni bilinmiyor, kökten çözüm getiren bir tedavisi de yok. Şu an için beyin ile sindirim sistemi arasındaki iletişim kusuruna bağlanıyor. Türkiye nüfusundaki oranı yüzde 30’lar civarında tahmin ediliyor ve ciddi bir halk sağlığı problemi olarak kabul ediliyor. Bazen ülser, mide kanseri ve iltihabı da kendini şişkinlikle belli edebilir. Şeker hastalığı, tiroid bezinin az ya da çok çalışması, safra kesesi taşları şişkinlik yaratabilir.

Şişkinlik sorunu olanlara önerileriniz neler?

Hastaların öncelikle şişkinlik yakınmasına neden olduğunu düşündüğü ya da bu yakınmayı artırdığını deneyimlediği yiyecekleri tüketmemeleri gerekir. Özellikle sütün olumsuz katkısı olduğunu hissederlerse sütten uzak durmaları gerekir. Bu sorunun giderilmesinde egzersiz gerçekten işe yarayabilir. Ayrıca probiyotik içeren yoğurtların tüketiminde faydası olması beklenir. Eğer bu basit değişikliklerle yakınmalar ortadan kaybolmuyorsa kişi mutlaka hekime başvurmalı. Şişkinliğin ayırıcı tanısında ciddi hastalıkların olduğunu hatırlamak ve bu bulguyu hafife almamak gerekir.

“Karında şişkinlik hissi” için 2 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek