Kepek, başka hastalıkların göstergesi olabilir

Günümüzde erkek ve kadınların neredeyse yarısını etkileyen saç kepeklenmesi, bazı tedavi yöntemleri ile büyük ölçüde çözülebiliyor. Başlı başına hastalık olmamakla birlikte, fizyolojik bir durum olarak karşımıza çıkan saç kepeklenmesi, kişiyi toplum içinde zor durumda bırakmakla kalmıyor, aynı zamanda koyu renk giysiler giymesini de engelliyor.

Alman Hastanesi Dermatoloji uzmanlarından Dr. Belma Bayraktar, kepeklenmeyi, saçlı derinin en üst tabakasının küçük, ince plakalar halinde dökülmesi olarak tanımlıyor.

Kepeklenme sorununa bebek ve çocuklarda seyrek rastlanırken, yetişkinlerde yoğun olarak görülüyor. Yaşam boyu rahatsız eden bu kozmetik sorunun sıklık ve şiddeti 20 yaşlarında en üst düzeyde iken 50 yaşından sonra azalıyor.

Kepeklenmenin nedenleri arasında organik hastalıklar veya çevresel faktörler bulunuyor. Yağlanma, hormonlar, metabolik bozukluklar, diyet, sinirsel gerilim ve ilaçlara karşı reaksiyonlar da kepeklenmeye neden olabiliyor. Ancak kepeklenmeye çoğunlukla bir cins mayanın neden olduğu belirtiliyor.

Azalıyor ama bitmiyor
Kepeklenme, tedaviyle azaltılabilirken, bu duruma yol açan mayanın tekrar üremesiyle yeniden başlıyor. Tedavide, kepek önleyici şampuanların kullanımının yanı sıra, mayalara da etkili olan birtakım mantar ilaçlarının kür şeklinde ayın belli günlerinde aralıklı kullanımı faydalı sonuçlar doğurabiliyor. Ancak, hiçbir zaman sorunun tam olarak çözülmesi mümkün olmuyor.

Kepeği kontrol altına alabilmek için uzmanlar, kepek şampuanlarını ve mantara karşı etkili şampuanların kullanımını öneriyor. Ancak, bu ürünlerin bir uzman tarafından seçilmesi gerekiyor.

Kepek başka bir sorunun varlığını işaret edebilir
Dr. Belma Bayraktar, bu tarz ürünlerin kullanımından sonra da geçmeyen ya da daha şiddetli hale gelen kepek problemleri yaşayanlara aşağıdaki önerileri sunuyor:

-Vücudun başka yerlerinde de kepeklenme gelişirse, bu durum egzama, veya sedef hastalığının habercisi olabilir. Bu durumda, bir dermatoloji uzmanına başvurun.

-Ani gelişen, çok şiddetli kepeklenme veya egzama, eğer o yaşa kadar bu tarz problemi olmayan orta yaşlı bir kişide gelişirse, bu durum AIDS’in bir belirtisi de olabilir. Bu noktada sorunu önemseyerek derhal bir hekime başvurun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek