Kırmızı et ve tatlı tüketimine dikkat edin

Uzmanlar, ailesinde kalp hastalığı ve şeker hastalığı olan kişiler ile mide rahatsızlığı olanların bayram döneminde kırmızı et ve tatlı tüketimi konusunda daha hassas davranmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Dini bayramlarımızdan biri olan Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi ve tatlı tüketimi artar. Aşırı derecede kırmızı et ve hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olabilmektedir. Amerikan Hastanesi diyetisyeni Dilara Koçak bayramda sağlıklı beslenmenin ipuçlarını verdi.

Bayram günlerinde kalabalık ve keyifli olan aile yemeklerinin sık olması yenilen yemek miktarının göz ardı edilmesine neden olabilir. Ancak özellikle kalp hastası olan kişiler ile mide hastalarının ve yaşı ilerlemiş olan aile büyüklerinin yemek miktarlarını azaltıp öğün sıklıklarını artırmaları gerektiği unutulmamalıdır. Tatlı olarak sofralarımızda hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlılar bulundurulmalıdır.

Izgara veya haşlama

Yılda bir kutladığımız kurban bayramında et tüketimi artması doğaldır. Ama unutulmamalıdır ki etin pişirilme ve tüketim şekli de çok önemlidir. Etin yağsız kısımları tercih edilmeli, pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama kullanılmalıdır. Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemelidir.

Etler, pişirilirken kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalıdır. İçerisindeki doymuş yağın yüksek olan kırmızı et yanında dengeli bir karışım sağlamak için az zeytinyağı konulmuş salata dengeyi sağlayabilir.

Özellikle ülkemizde kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. Etin içeriğindeki kendi yağı yemeğin lezzeti için yeterlidir, bu nedenle ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur.

Mangal yapılacaksa etlerin kömürleşmemesine dikkat edilmelidir, dışı pişen içi çiğ kalan etlere dikkat edilmeli ve yüksek risk taşıyor olmasından dolayı çiğköfte tüketiminden kaçınılmalıdır.

Kurban bayramlarında genelde sakatat tüketimi de artar; ancak özellikle kolesterolü yüksek, kalp ve damar hastalığı riski yüksek olan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdırlar.

Uzman önerileri

– Etin az yağlı olmasına dikkat edin
– Eti ızgara veya haşlama yapın
– Izgara etin kömürleşmemesine dikkat etin
– Izgara yaparken etin içinin de iyice pişmesini sağlayın
– Eti kızartmayın ve kavurmayın
– Kavurma yapacaksanız eti kendi yağı ve suyunu kullanın ayrıca yağ eklemeyin
– Etin yanında mutlaka zeytinyağlı yeşil salata yiyin
– Sakatattan kaçının
– Çiğköfteden uzak durmaya çalışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek