Kolonoskopi korkusu tarih oluyor

Video kapsül kolonoskopi, tıp teknolojisindeki yeni gelişmelerden biri olarak görülüyor ve hastaların tarama amaçlı klasik kolonoskopiyle ilgili korku ve kaygılarını sona erdiriyor.

Prof. Dr. Cengiz Pata, video kapsül kolonoskopi yönteminin ilk olarak 2000’li yılların başında kullanılmaya başlandığını ve sadece ince bağırsakları keşfetme amaçlı olduğunu belirtiyor.

2007 yılında kalın bağırsakların tanısında kullanılan kolon kapsülleri ortaya çıkıyor. Son bir yılda ise “PC 2” adı verilen son kuşak kapsüller, tarama amaçlı kalın bağırsak tetkikinde kullanılmaya başlanıyor.

Video kayıt yapıyor

Günümüz kapsüllerinin “yer fıstığı” boyutunda olduğunu ve çok kolay yutulduğunu söyleyen Prof. Dr. Cengiz Pata, kapsülün iki tarafında 172 derecelik açı ile kayıt yapabilen kameralar bulunduğunu, cihazın bu sayede görüntü ve video kaydı yaptığını belirtiyor.

Tarama sürecinde kapsülü yutan hastanın kemerine bir kayıt cihazı takılıyor, bu cihaz, işlem süresince kapsülün aldığı resim ve videoları kablosuz olarak kaydediyor. İşlevini tamamlayan kapsül 24 saat içinde dışkı yoluyla vücuttan atılıyor.

Kolonoskopi yerine

Kalın bağırsak kanserleri, dünyada kanserden ölümlerde 2. sırayı alıyor. Polipleri kanserleşmeden tanımak için her bireye 50, 60 ve 70 yaşında kolonoskopi yapılması gerekiyor. Kapsül kolonoskopi, tarama amaçlı kolonoskopilerin yerini alarak hem işlemin zorluğunu, hem de hastaların kaygı ve korkularını ortadan kaldırma anlamında “Devrim” olarak niteleniyor.

Prof. Dr. Pata, Batı ülkelerinde bile kolonoskopi korkusunun tarama programlarının gelişmesinin önündeki en önemli engel olduğunu ve bu programlara toplumun ancak yüzde 30’unun uyduğunu söylüyor. Kapsül kolonoskopilerin uygulama kolaylığının, kolon kanserlerini azaltmaya yarayan tarama oranlarını ciddi anlamda yükselteceği tahmin ediliyor.

Klasik kolonoskopinin yerini alabilir mi?

Prof. Dr. Cengiz Pata, kap sül kolonoskopinin klasik kolonoskopinin yerini alıp alamayacağı sorusunu, “Kesinlikle hayır” diye yanıtlıyor.

Kolonoskopi işleminin tanı koyma ve tedavi etme gibi iki dev ayağı bulunuyor. Kapsüller ise günümüz koşullarında sadece görüntüleme amaçlı yapılabilecek kolonoskopilere alternatif oluşturuyor.

Biyopsi almak, kanayan yeri pıhtılaştırmak için koterize etmek ya da poliplerin alınması gibi işlemlerin kapsülle yapılması şimdilik mümkün görülmüyor. Ama bilim adamları, henüz kullanıma girmemiş olan, “akıllı kapsül” diye tanımlanan ve dışarıdan bir kolla hareket ettirilip uçlarındaki kıskaçlarla biyopsi alabilen kapsüllerin geliştirilmesi için yoğun şekilde çalışıyor.

Prof. Dr. Pata, alanlarındaki gelişmelerin çok hızlandığını ve 10 yıl içinde yeni buluşların ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Yöntem kime uygulanıyor?

– Tarama amaçlı kolonoskopi yaptırması gerekenlere.
– Kolonoskopiyi reddeden hastalara
– Sağlığında kolonoskopiyi engelleyecek düzensizlikleri olanlara.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek