Kontakt lenslerle hayalinizdeki renk

Kontakt lensler artık sadece görme kusurlarını gidermek amaçlı olarak kullanılmıyor, insanların hayallerini de gerçek kılıyor. Sadece görmeyi artırmak ve kırma kusurlarını düzeltmek için düşünülerek imal edilen kontakt lensler, son yıllarda göz rengini farklı göstermek yani kozmetik amaçlı olarak da kullanılmaya başlandı.

Lensler aynı zamanda gündelik hayatın akışına ayak uyduracak şekilde geliştiriliyor. Geceleri nefes alabilen lensler artık lens çıkarma derdine son veriyor. Meraklılarına kedi gözleri, uğur böcekleriyse yeni bir bakış sunuyor.

Kontakt lens, günlük hayatta gözlüğün yerini almış, kullanıcısına rahat bir görüş sağlamış durumda. Ama aynı zamanda kullanıcısına büyük bir sorumluluk da vermektedir.

Gözün kornea tabakası, gözün ön bölümünde bulunan saat kadranı gibi saydam çok fazla sayıda sinir lifi bulundurduğu için son derece hassas bir tabakadır. En küçük bir tahriş bile çok fazla ağrı yapabilir. Bu aslında bir şeylerin ters gittiği ile ilgili bir uyarıdır da. Bu son derece hassas tabakaya uygulanan kontakt lenslerle ilgili bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Enfeksiyona dikkat etmeli

Op. Dr. Şennur Kalender, Kontakt lens kullanan hastalarda, göz muayenesinin çok büyük önem taşıdığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Göz sağlığı normal olmalıdır. Hastada herhangi bir enfeksiyon, kornea lezyonu, vs. gibi bozukluk varsa bir süre lens kullanmamalı, lensler bu bozukluklar iyileştikten sonra takılmalı. Lensler kullanıcısı her anlamda çok dikkatli olmalıdır. Örneğin; ilaç kullanan hastalarda ilaçlar lens üzerinden damlatılmamalıdır. Çünkü lens üzerine yoğun olarak birikir ve göze zarar verebilir. İlaç damlatıldıktan 5-10 dakika sonra lensler takılabilir.”

Lenslerle uyunur mu?

Kontakt lensler imalat aşamasında belli oranlarda oksijen geçirgenliği ve kullanım amacı taşırlar. O yüzden kontakt lenslerle uyumak göze zarar verebilir. Uzun süre gözde kalabilen lenslerde bile gözün zarar görüp görmediği kontrol edilmelidir.

Kontakt lens nedir?

Kontakt lens; gözün ön kısmını oluşturan ve şeffaf bir tabaka halindeki Kornea’ya yerleştirilerek daha net görmeyi sağlayan araçlara verilen addır. Kontakt lensler “temas camı” olarak da adlandırılır.

Hijyen konusunda dikkatli olun

Kontakt lenslerle ilgili en önemli noktalardan biri hijyendir. Kontakt lensler takılmadan önce eller mutlaka yıkanmış olmalı, hav bırakmayan bir havluyla kurulanmalıdır. Lens kutuları her solüsyonla yenilenmektedir. Yine de, kontakt lens kutularının temizliğine çok dikkat edilmelidir: Ara sıra kaynar su geçirerek tozlanan kutular yıkanabilir ve kurumaya bırakılır. Deterjan, alkol, sabun gibi temizleyiciler kullanılmamalıdır. Lensler mutlaka özel solüsyonları ile her kullanımdan sonra sterilize edilmelidir. Eğer uzun süre kullanılmayacaklarsa, ayda bir kez solüsyonun yenilenmesi önerilir. Bazı solüsyonlardaki maddeler alerji yapabilmektedir. Bu yüzden doktorlar tarafından önerilen solüsyonların kullanılması gerekmektedir.

Kişiye özel lens

Göz muayenesinin diğer bir önemi, hastanın göz tipine ve yaşam tarzına uygun olan kontakt lensleri önerebilmek. Örneğin gözü kuru olan hastada farklı, spor yapan hastada farklı bir lens önerilebilir. Ayrıca lens tipleri numaraya göre de değişebilmektedir. Günlük kullan- at tipi lenslerden özel imalat lenslere kadar kontakt lenslerde çok geniş bir seçenek vardır. Yüksek astigmatlı hastalar için tedavi amaçlı olanlardan, hem yakını hem de uzağı gören lenslere kadar uzanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek